VIDEO: Jak vznikají korálky z Jablonecka?

10. duben 2017
Koktejl

Jsou křehké, třpytivé a touží po nich dámy nejenom v Česku, ale i ve Francii, Japonsku nebo dokonce Africe. Řeč je o fenomenálních perličkách, které se vyrábějí na Jablonecku, a ročně se jich do světa vyvezou stovky tun. Podívejte se s námi do zákulisí jejich výroby, nebo spíše zušlechťování.

Třpytivý fenomén Jablonecka vzniká v Desné, kde ze skleněných tyčí vyrábějí tzv. hutní perličky. Ty pak přejedou o kousek dál – do malé obce Zásada, kde jim dají správný lesk a některým i pestřejší barvy či postříbření. V zásadském podniku čeká na křehké krásky nejprve koupání, odborně vodování. Velká místnost připomíná prádelnu. „Vidíte tady soustavy dřevěných bubnů, ve kterých se perličky takzvaně vodují,“ popisuje Petr Puš, obchodní ředitel společnosti Preciosa Ornela. „Než jdou do zušlechtění, tak se vyperou, aby byly naprosto perfektně odmaštěné, zbavené prachu a nečistot, kvůli kterým by pak zušlechtění nemuselo držet.“

Nejvzdálenější zemí, kam korálky putují, je Austrálie. Petr Puš

České perličky, kvalitní vizitka z Jablonecka ve světě

Čisté perličky pak míří do lešticích pecí. Obsluhující personál má každodenní posilovnu – korálky jsou v textilních pytlích, každý váží zhruba deset kilo. „Pracovníci si za rok navzpírají tři a půl tisíce tun perliček, které jim projdou pod rukama,“ říká s úsměvem Puš.

Tisíce tun českých perliček pak míří do různých koutů světa – jabloneckými korálky se zdobí dámy v desítkách světových zemí, Japonky, Francouzky, ale i africké ženy, Američanky nebo Eskymáci v Grónsku.

Chemická laboratoř a míchačka na perličky

Některé perličky se kromě lešticích pecí ohřejí taky v takzvaných listrovacích pecích, které jim dodají výjimečný lesk. Další zastávkou (ne všech) perliček je barvírna a stříbřírna, kde se pracuje s chemikáliemi, ale i s barvami na přírodní bázi. „Stroje v barvírně můžeme popsat jako velkou míchačku, kam se korálky nasypou, přidají se barvy, zamíchá se to a je hotovo,“ popisuje Puš. Po strojových zušlechtěních přichází na řadu balení perliček, kdy drobné pytlíčky s korálky procházejí rukama zručným pracovnicím.

V barvírně perliček to vypadá trošku jako v chemické laboratoři, technolog připravuje složení barev

Připravené balíčky, nebo dokonce i pytle s perličkami nejrůznějších barev, velikostí a tvarů nakonec míří do obrovského skladu, který je chloubou zásadského podniku. Tam se ale skleněná drobotina většinou moc dlouho „neohřeje“. Na křehkou krásu už čekají v Austrálii, Africe, Americe nebo i Japonsku. Ze zásady do celého světa se ročně vyvezou tři a půl tisíce tun perliček, což svědčí o tom, že jablonecké korálky mají zvučné jméno a jistě i zářivou budoucnost.

Korálky z Jablonecka
autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio