VIDEO: Petr Urban ve Smržovce otevřel novou atrakci. Křížovou cestu se svými obrazy

22. srpen 2017
Koktejl

Namalovat místo vtípků Rudy Pivrnce nejznámější příběh světa, příběh Kristův, se známý výtvarník Petr Urban rozhodl už před třemi lety. Biblické téma přenesl na patnáct pláten, a nakonec se podařilo sen splnit a vybudovat na Smržovce reálnou Křížovou cestu s Urbanovými obrazy.

Slavnostního otevření Křížové cesty se kromě jejího autora Petra Urbana zúčastnili stovky přihlížejících a tři kmotři – zpěvačka Eva Pilarová, herec Pavel nový a operní pěvec Luděk Vele.

Vele má vlastní zkušenost s křížovou cestu, postavil totiž tu na hrad Grabštejn. „Bohužel jsem ji na příkaz památkářů musel odstranit, a tak této křížové cestě přeju, aby se jí nestal podobný osud, aby tady prostě byla,“ uvedl Vele.

Pavel Nový: Líbí se mi, dlouho jsem nešel do kopce

Zpěvačka Eva Pilarová popřála křížové cestě boží požehnání a třetí sudička, Pavel Nový, prošel bezmála kilometr dlouhý úsek cesty s Petrem Urbanem. „Mně se to líbí, zaprvé, protože jsem už dlouho nešel do kopce a zadruhé, že jsem tu u svého kamaráda Petra Urbana. Nevím, v čí hlavě se zrodil ten nápad, ale považuji ho za velmi dobrý,“ komentoval Nový s přáním, aby stezku lidé neničili, ale obdivovali.

Křížová cesta Petra Urbana

Křížovou cestu ve Střední Smržovce požehnal farář Karel Koláček a vy se na ni můžete vydat kdykoliv se vám zachce. Stačí zajít či zajet k Ovečkovému betlému v Malém Polsku, jak se Střední Smržovka nazývala, a vydat se do kopce, na jehož vrcholu vzniká Smržovské peklo a časem snad také kaple s rozhlednou.

Křížová cesta Petra Urbana
Otevření Křížové cesty Petra Urbana
Spustit audio