VIDEO: V Liberci si můžete zahrát vodní divadlo. Tradiční z Vietnamu

28. červen 2017
Koktejl

Severočeské muzeum v Liberci představuje orientální vodní divadlo – loutkářský unikát z Vietnamu. Exponáty do Liberce půjčilo Muzeum loutkářských kultur z Chrudimi.

Celé expozici vévodí prosklený bazének plný vody připomínající velké akvárium. Právě v něm si můžou návštěvníci vyzkoušet, jak se vodní divadlo ve Vietnamu vlastně hraje. Nejvíc vodní divadlo láká děti.

Ve Vietnamu hráli tamní loutkoherci divadlo na vodní hladině už v jedenáctém století. Lidé ponoření ve vodě nebo schovaní za rákosovými rohožemi své loutky s plováky vodili po hladině pomocí speciálních dlouhých tyčí. Figury z fíkového dřeva malované lesklými barvami nehrály pohádky, jak jsme zvyklí u nás, ale vietnamské legendy nebo krátké příběhy ze života rolníků.

Tradice vodního vietnamského divadla sahá až do 11. století, obnovila se až nedávno – paradoxně díky českému divadlu. „V roce 1957 do Hanoje na nějaký festival přijelo loutkové divadlo Radost z Brna,“ popisuje Simona Chalupová, ředitelka Muzea loutkářských kultur z Chrudimi, které půjčilo exponáty libereckému muzeu. Sama Chalupová loutky z Vietnamu přivezla. Podrobnosti o obnovení tradice vietnamského vodního divadla si poslechněte v přiloženém příspěvku.

„Největší poklad, který na výstavě prezentujeme, jsou historické loutky z 18. století,“ dodává Chalupová. Výstavu doplňují fotky z Vietnamu a taky krátký film, který vodní divadlo zachycuje. Vyzkoušet si, jak se hraje vodní divadlo, mají možnost návštěvníci Severočeského muzea až do 27. srpna.

Loutka vietnamského vodního divadla
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio