VIDEO: V nemocnici ve Vysokém nad Jizerou našli s neslyšícími pacienty společnou řeč

11. srpen 2017
Koktejl

Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou patří mezi první zdravotnická zařízení v Česku, kde se zdravotní sestry začaly dorozumívat s neslyšícími pacienty pomocí znakového jazyka. Ruce jsou pro neslyšící jediným způsobem dorozumívání. Proto se v případě vážného zranění často obracejí právě na chirurgy ve Vysokém.

„Já už jsem tu byl před dvěma měsíci na operaci s malíčkem. Objednal jsem si k tomu tlumočníka. To jsem ještě netušil, že už je tady vyškolený personál ve znakovém jazyce,“ vysvětlil ústy tlumočníka znakového jazyka Karla Redlicha neslyšící pacient Tomáš Wirth.

Nemocnice nedávno zaplatila kurz znakového jazyka pěti zdravotním sestrám. Zatímco se sestřičky školily, jiné za ně musely sloužit. Ředitelka Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie Marcela Škodová si ale myslí, že se to vyplatilo.

„Pro úplně neslyšící pacienty je znaková řeč jediným možným způsobem dorozumění, a pokud má člověk nemocnou ruku, tak se špatně domluví. Proto bychom se rádi zaměřili i na tyto pacienty, kterým pomůžeme nejenom k sebeobsluze pro běžný život, ale i k možnosti lepší komunikace,“ vysvětlila záměr nemocnice Marcela Škodová.

Jednou ze sester, která se naučila znakovou řeč, je Sylva Strnádková. Ta má na starosti stravování, takže se s neslyšícími pacienty baví hlavně na toto téma. Znaky si ale musí neustále cvičit, aby si řeč udržela v živé paměti.

„Stále si musíme opakovat doma. Máme koupené kartičky a pexeso, takže si to každý večer prohlížíme. A když se potkáme s kamarádkami, tak spolu mluvíme znakovým jazykem,“ popsala Sylva Strnádková.

Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou

Znakový jazyk se naučila i Alena Novotná, která s pacienty vyplňuje všechny potřebné formuláře a dorozumívá se s nimi i po operaci.

„Ptám se jich, jestli nejsou třeba na něco alergičtí, jestli je to bolí, jestli je netlačí dlahy,“ vysvětlila Alena Novotná.

Neslyšící pacienti mají také k dispozici také instruktážní video, které vzniklo ve spolupráci s Centrem pro zdravotně postižené Libereckého kraje. Dozvědí se z něj například, jak se k operaci objednat, co všechno si mají do nemocnice vzít a jak se na zákrok připravit. Na natáčení se podíleli také neslyšící pacienti. Video bude Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie na svých webových stránkách a na facebooku.

Spustit audio