Koktejl19. září  2017 v 10:00  

Výsekové maso? Nepleťte si ho se „zakázaným“ masem z nuceného výseku

Řezník Ladislav Matouš říká: výsekové maso je všechno maso po bourání, tedy porcování třeba i vepřových půlek - Foto: Jaroslav Hoření

Řezník Ladislav Matouš říká: výsekové maso je všechno maso po bourání, tedy porcování třeba i vepřových půlekFoto: Jaroslav Hoření

Maso na pultech řeznických prodejen většinou doplňují cedulky s označením druhu a ceny masa a také s formulkou „výsekové maso“. To ale neznamená nižší kvalitu, jak si možná pamatujete z dob, kdy maso z nucených výseků mohlo končit v řeznictvích.

Nucený výsek = poměrně levné maso ze zvířat, která byla na jatkách nuceně poražena, například po tom, co si zlomila nohu. Zákaz jeho prodeje platí od července 2003.

„Setkávám se s tím ještě poměrně často. Výsekové maso je všechno maso po bourání, tedy porcování třeba vepřových půlek,“ vysvětluje řezník Ladislav Matouš. Pečeně, bok či plecko jsou tedy výsekovým masem, aniž by zvířata musela na nucenou porážku. 

Maso z nucených výseků nesmí na pulty řeznictví už přes 14 let. To ale neznamená, že by nucené výseky už vůbec neexistovaly. „Maso z takových porážek se dnes nazývá výrobní maso a používá se do salámů a dalších uzenin,“ upřesňuje řezník. Původ a stáří zvířete, místo porážky – tyto a další údaje musí být viditelně umístěné i u nebaleného masa, a tak by se nemělo stát, že si maso z nucených výseků odnesete domů. 

Pokud mají hospodyňky v plánu po návratu z nákupu masa začít vařit, řezník doporučuje nechat maso naporcovat - Foto: Jaroslav Hoření

Pokud mají hospodyňky v plánu po návratu z nákupu masa začít vařit, řezník doporučuje nechat maso naporcovatFoto: Jaroslav Hoření

Nakrájené maso? Kupte, jen pokud budete hned vařit 

V řeznictví vám maso naporcují i na drobnější kousky vhodné ke zpracování. Třeba nakrájejí na řízky. To má smysl, pokud budete hned vařit. Jinak je lepší si vzít maso vcelku a nakrájet jej až před zpracováním. „Pokud budete skladovat nakrájené plátky, tak vám pustí šťávu. Proto je lepší mít v lednici maso vcelku,“ říká Matouš. 

Mleté maso zpracujte do dvou hodin 

Ještě méně než nakrájené maso vydrží čerstvé maso mleté. „To se dělá z vepřového a hovězího výřezu a je lepší, když se namele přímo zákazníkovi a ne dopředu. Mleté maso by se mělo zpracovat nejdéle do dvou hodin,“ upozorňuje Ladislav Matouš. Pokud mleté maso koupíte v marketu, balené v ochranné atmosféře, tak sice vydrží déle, ale po rozbalení se musí ihned zpracovat. 

Řezník v akci - Foto: Jaroslav Hoření

Pořad: Koktejl  |  Stanice: Liberec
 
 

Nové články v rubrice

Liberecký kraj
  ulice Tylova, ul. Jiřího z Poděbrad, Česká Lípa, okr. Česká Lípa, uzavřeno, oprava povrchu vozovky, Od 23.10.2017 10:00 Do 31.10.2017 23:59, úplná uzavírka provozu místní komunikace – ulice Tylova, ul. ...
  silnice I/10 (ulice Štefánikova), Železný Brod, okr. Jablonec nad Nisou, práce na inženýrských sítích, kyvadlový provoz jedním jízdním pruhem, Od 24.10.2017 07:00 Do 05.11.2017 23:59, dojde k částečné ...
  místní komunikace, Liberec, okr. Liberec, omezení, práce na inženýrských sítích, Od 23.10.2017 07:00 Do 15.11.2017 23:59, Pokládka kabelového vedení IE-12-4003789 LB, unif. III. et. 2 část - Liberec II., ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace