Bojovníka proti zlu, svatého Prokopa potkáte i v Českém ráji

16. říjen 2017
Křížem krajem

Svatý Prokop je jedním z českých patronů. Žil na začátku jedenáctého století jako poustevník a je známý úspěšným bojem proti zlu, které zkrotil. Podle známé legendy se mu dokonce podařilo orat s pluhem, do nějž zapřáhl samotného ďábla.

Heslo svatého Prokopa proto znělo: Pokud člověk vše koná pro Boha, může přemoci i zlo. Jedna z nejznámějších soch tohoto světce se nachází při cestě ze Sedmihorek k Myší díře, kterou se poté přichází k zámku Hrubá skála.

Dračí skály, u nichž sochu v puklině najdeme, tvoří dnes Dračí věž a Dračí zub a jde o místo opředené pověstmi. Podle jedné z nich zde měli kdysi svoji sluj draci, kterým musel pán z Hrubé Skály posílat panny k obědu.

Nakonec prý přišla řada i na jeho dceru a rytíři se proto snažili draky zneškodnit. S nafintěnými zbrojnoši si příšery ale snadno poradili. Mladou šlechtičnu pak zachránil až mladý vězeň, který v té době hnil v hradní hladomorně a v boji s bestií tedy neměl co ztratit. Do skály Zub zarazil řadu dřev, po nichž vylezl na vrchol, našel tu dračí hnízdo a učinil něco, co bestie nečekaly – pobil jejich mláďata. Draci poté ze skal raději sami odletěli.

Sv. Prokop

Jenže neštěstí z místa zcela nezmizelo – když byla stavěna lesní cesta z Hrubé skály do Sedmihorek, došlo při rozbíjení skal k neštěstí - majitel panství František Josef Jiří z Valdštejna pak nechal roku 1735 na památku této události do skalní pukliny vedle Dračího zubu umístit sochu svatého Prokopa. Vypráví se, že působivá socha světce s démony zaujala i umělce, kteří se rekreovali v nedalekých lázních Sedmihorkách. Jaroslav Vrchlický se místem nechal inspirovat natolik, že napsal epickou skladbu o XVII zpěvech „Legenda o svatém Prokopu“.

Státuje původně stála za laťkovým plůtkem a třímala berlu, za první republiky byl plůtek nahrazen zděnou ohradou. Prokop stojí na kameni, kterým pod sebou drtí zlo v podobě draka, jenž se zakusuje do roucha a vystrkuje drápy. A obě skalní stěny okolo sochy jsou pokryty vytesaným reliéfy oblud, netopýrů, štírů a draků, které síla ovšem světce drží v šachu tak, aby nemohly opět ovládnout svět lidí...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.