Císařský kámen: Místo, odkud rakouská vojska kontroloval císař Josef II.

16. říjen 2017

Jeden z nejpěknějších lesních výletů v okolí Liberce a Jablonce nad Nisou nás vede z jeřmanického nádražíčka po zeleně značené cestě na Císařský kámen (637 m), vrchol teprve nedávno ozdobený velmi pěknou rozhlednou.

V údolí Nisy je jen málo tak tvarově dokonalých kopců: přírodní síly jej vymodelovaly do tvaru výrazného, širokého kužele. Název vrchu pochází z časů prusko-rakouských válek – v roce 1778 zde rakouská vojska přišel zkontrolovat samotný císař Josef II. Stál tehdy na vrcholové skalce a rozhlížel se odtud do širokého okolí. Na rozdíl od činění dnešních turistů ovšem nešlo o žádnou výhledovou kratochvíli, ale o rozhlížení z pragmatických důvodů válečnických.

Na Císařský kámen za krásným výhledem

Po stu letech byla do skály na vrcholu Císařského kamene zasazena mramorová pamětní deska připomínající slavnou návštěvu. Výhled z vrcholu však ve 20. století zahalily přerostlé smrky; zmizel pěkný pohled na Český ráj, Ještědský hřeben, Jizerské hory i vzdálenější Krkonoše; pěkně lze odsud sledovat dění v údolí Nisy – jako na dlani jsou zde snad všechny domy Liberce i Jablonce nad Nisou.

Rozhledna z roku 2009

S nápadem postavit zde rozhlednu, přišlo na počátku 21. století sdružení okolních obcí v čele s Rádlem. Stavba začala na podzim roku 2008 a věž byla dokončena v červnu 2009. Dvacet metrů vysoká rozhledna na Císařském kameni je ve zdejším kraji jedinečná použitím dřeva jako dominantního stavebního materiálu.

Slouží dnes všem výletníkům, kteří mají po mnoha desetiletích opět možnost rozhlédnout se po okolní krajině stejně, jako roku 1778 císař Josef II.

Spustit audio