Dlaskův statek: Vychutnejte si atmosféru staročeských Vánoc

16. říjen 2017
Křížem krajem

Krásnou náladu staročeských Vánoc si v celém kraji člověk snad neužije nikde více, než na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova. V příjemném zimním dni je možné sem dojít za hodinu pohodlně pěšky podél toku řeky Jizery z Turnova. V horším počasí je možné přijet vlakem, který staví bezprostředně nad statkem.

Rozsáhlá usedlost je jedinečnou ukázkou lidové architektury Pojizeří a Českého ráje. Komplex vesměs dřevěných budov nese jméno slavného rodu sedláků Dlasků; nejznámější z nich byl rychtář a lidový písmák Josef Dlask (1782-1853), který proslul nejen osvíceným hospodařením, ale i kronikou, kterou zde sepisoval od roku 1800 až do své smrti.

Coby dům vesnické honorace a rychta byl statek vybudován nad řekou Jizerou v roce 1716. V letech 1794 a 1841 byl sice přestavován, pozdější rekonstrukce ale nezastřely jeho osobitý ráz. Návštěvníky tak stále uchvátí uzavřený dvorec se dvěma velkými branami - dolní dřevěnou a horní zděnou se zvoničkou z roku 1794. Tato brána byla jako óda na vlastenectví - typická ukázka architektury českého venkova představena jako kopie na Zemské jubilejní výstavě v Praze roku 1891.

Dlaskův statek

Na závěr návštěvní sezóny připravuje Muzeum Českého ráje, které má statek ve své správě, již tradiční výstavy, která návštěvníky uvádějí do přípravy na oslavy vánočních svátků na českém venkově. Letošní vánoční expozice na Dlaskově statku v Dolánkách se jmenuje Příprava rodiny sedláka Josefa Dlaska na Půlnoční mši. Zpřístupněn a vánočně naladěn bude opět celý areál statku. Návštěvníci se tak budou moci seznámit s tradicemi našich předků, které dokládají nejen úctu k věcem duchovním, ale také k podstatu věcí každodenních – úctu k domácímu zvířectvu a vlastně celkově k přírodě, jenž byla živitelkou.

Spustit audio