Ještěd – architektonický klenot mistra Hubáčka

2. listopad 2016

Symbol Liberce i Libereckého kraje. Ikona a modla snad všech Liberečáků. Možná i nejoblíbenější a jedno z nejnavštěvovanějších míst v kraji. Rotační hyperboloid v oblacích nad Libercem je zkrátka fenomén.

Do Horního Hanychova je nejstylovější dojet tramvají č. 3. Z centra Liberce to zabere zhruba čtvrthodinu. Stará podhorská ves Horní Hanychov je díky své jedinečné poloze u paty Ještědu považována za středisko turistiky a zejména zimních sportů. V lese se zde nachází dolní stanice lanové dráhy, kterou tradičně provozují České dráhy.

Lanovka na Ještěd – druhá nejstarší v Česku

Lanovka je technikou zajímavostí – vznikla roku 1933 jako druhá kabinová lanovka v bývalém Československu, její rekonstrukce byla dokončena roku 1975. Výjezd lanovkou trvá 4 minuty a je sám o sobě zajímavým zážitkem; kabinka překonává na trati dlouhé téměř dvanáct set metrů převýšení čtyři sta výškových metrů.

Výhledy? Za dobrého počasí dohlédnete až do Prahy

Ještěd patří již dvě staletí k nejvyhledávanějším turistickým cílům Liberecka. Zvláště oblíbený je milovníky dalekých výhledů – lze odtud přehlédnout třetinu Čech a za opravdu dobrých podmínek je vidět i věže a sídliště v Praze (např. žižkovský vysílač).

Ještěd

Legenda Hubáček a jeho mistrovský návrh

Tvar vrcholu určuje hotel s vysílačem dokončený podle projektu libereckého architekta Karla Hubáčka roku 1973. Málo se ví, že Karel Hubáček vlastně porušil zadání soutěže, když vysílač i horskou chatu spojil do jedné stavby. Jím navržená stavba z betonu, oceli a laminátu tak ovšem dotvořila vrchol do dokonalé špice. Na svoji dobu velmi neotřelé byly i interiéry, navržené včetně nábytku i nádobí zcela originálně. Úžasné dílo získalo řadu architektonických ocenění, včetně uznání „stavba 20. století“ a v současnosti se uvažuje i o zápisu na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Ještěd připomíná ze všeho nejvíce kosmický objekt, málokoho tedy překvapí, že v jeho sousedství byl v roce 2010 umístěn Malý Marťan – socha předního českého výtvarníka Jaroslava Róny.

Ještěd v zimě
Spustit audio