K Pruskému kříži do Podještědí: Za duchem prajzského oficíra

16. říjen 2017

V listopadových dnech pošmourný hvozd, který se rozkládá mezi Světlou pod Ještědem, Druzcovem a Osečnou nám nabízí krátký odpolední výlet do lesa Holá. Patří k velice tajemným místům – již staré pověsti vyprávějí o přízracích a různých jiných podivných úkazech, které zde spatřili podještědští horalé.

Pokud není sníh, tak opadané jehličí modřínů a vejmutovek pokrývá v pozdním podzimu celý les a dává mu nezvykle jasnou barvu. Brzy u cesty najdeme obnovený Pruský kříž.

Říká se, že za prusko-rakouské války bylo nedaleko odtud ležení pruského vojska; v noci zde náhle zemřel mladý rytmistr a hned ráno byl na křižovatce pod březovým křížem pochován. Hrob po letech zarostl vřesem a také kříž zetlel.

Kříž, co děsil poutníky skřípěním za větrných nocí

Později na tomto místě ale lidé vztyčili nový, jako poděkování za šťastné přežití války. Tento kříž se také stal příčinou strachu mnoha poutníků, kteří okolo procházeli. Zvláště za velmi větrných nocí se od něj ozývaly divné zvuky a skřípění, které pohotoví kazatelé ihned připsali nečistým silám a nabádali k posvěcení tohoto místa. Později se sice zjistilo, že zvuky vydávala jen uvolněná plechová stříška, ale mnozí pověrčiví horalé by tudy stejně v noci neprošli ani za nic.

Kousek za křížem odbočíme k Jeřmanské skále – obrovskému pískovcovému převisu lidí z doby bronzové. Záhy vyjdeme z lesů a míříme mezi starými sady a malebnými podještědskými staveními zpět na autobusovou zastávku do Hořeních Pasek.

Spustit audio