Mezi skály Kalicha: Za tajemstvím bludiště

16. říjen 2017

Vysoko nad Malou Skálou, nedaleko od nejkrásnějších skalních útvarů Českého ráje – Suchých skal, najdeme tajemné skalní bludiště. Na chvíli se zde lze ztratit v temných slujích a jeskyních, mezi pískovcovými stěnami porostlými mechy.

Stezka v podobě uzoučké pěšinky se tu proplétá mezi skalními bloky, které vytvářejí doslova myší průchody: všemožně se kroutí a rozpojují, aby se vzápětí zase spojily. Stěží jimi lze projít. Opuštěné skalní bludiště mezi Malou Skálu a Besedicemi bylo turistům zpřístupněno teprve za 1. republiky: cesta napříč labyrintem a zabezpečení vyhlídek tu v dnešní podobě vzniklo až v roce 1935.

Strmá cesta nás čeká po příjezdu na maloskalské nádraží, z údolí Jizery náročně stoupáme svahem vrchu Sokol. Brzy se dostaneme mezi první pískovcové skály; cesta se narovná a zanedlouho přichází do skalní svatyně českých bratří s oltářem v puklině. Ve stěně údajné tajné modlitebny ze 17. století je slavný citát z díla Jana Amose Komenského: Věřím v Boha, že po přejití vichřic hněvů vláda věcí Tvých k Tobě se zase navrátí, ó lide český.

Po žluté až do Chléviště

Žlutá značka nás pak zavede přímo do srdce bludiště – do Chléviště (pojmenované je podle úkrytů dobytka v časech válek). Nad slujemi je zde několik vyhlídek, zpřístupněných žebříky a zabezpečenými zábradlím. Úchvatný je odtud pohled na Český ráj i dále do českého vnitrozemí. Patrně nejznámější z nich je vyhlídka Kde domov můj, jejíž jméno - odkazující na úvodní slova české hymny – jí kdysi dali hráči České filharmonie.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.