Na Stráž: Za pohledem na tajuplný kámen poustevníků

16. říjen 2017

Jedna z nejmladších rozhleden Libereckého kraje se nachází nedaleko Sloupu v Čechách, známého zatím spíše svým skalním hradem a poustevnou.

Ve Sloupu mineme hrad a pokračujeme po červené okolo potůčku a romantických chaloupek k nedávno obnovenému lesnímu divadlu. To zaujme zejména děti, které si v kulisách z pískovcových skal s tunely mohou pěkně zadovádět.

Cestička nás vede vzhůru na plošinu na pískovcovém ostrohu, zvedajícím se prudce nad údolím. Na tomto jedinečném místě naproti sloupskému hradu byl první turistický hostinec postaven již roku 1933. Vznikl na místě, které si za pozorovatelnu vybrali již roku 1634 švédští vojáci a zdejší lidé jej proto nazývali Wachstein čili Na Stráži. Dřevěná výletnická chata sloužila po 2. světové válce jako rekreační středisko, v 90. letech ovšem dvakrát vyhořela a nakonec byla odstraněna.

Teprve v roce 2010 se místo dočkalo nového zájmu a vyrostla zde prozatím ještě nedokončená chata. Roku 2011 byl vedle ní vztyčen i vysílací stožár jedné telekomunikační společnosti, který byl navíc doplněn vnějším schodištěm a upraven jako vyhlídková věž opláštěná dřevem. Je z ní krásný pohled na panorama Lužických hor s dominantami Klíče, Luže či dvojvrcholového Hvozdu.

A pěkně pod námi je jako coby titěrná hračka – tajuplná skála poustevníků ve Sloupu – s vytesanými místnostmi a ochozy, kaplí s věží a stěží viditelnou sochou eremity Samuela Görnera s dalekohledem.

Skalní masiv ve SLoupu v Čechách, na kterém stojí skalní hrad, hlídají čidla - monitorují mikropohyby skály
Spustit audio