Nejstarší čapí hnízdo v Čechách zdobí v Jablonném věž kostela, který byl dřív pivovarem

16. říjen 2017

Za jedinečnou rozhlednou a patrně i nejstarším čapím hnízdem v Čechách se tentokrát vypravíme do překrásného Jablonného v Podještědí.

Naše krátké putování začneme na hlavním náměstí u baroknímu morovému sloupu z roku 1686. Zdobí jej sochy Ježíše a 13 světců. Vyhlídková věž je odsud vidět za střechami měšťanských domů.

Na první pohled je jasné, že se jedná o zvonici kostela, jehož vnější vzhled dnes určují barokní přestavby v 17. století. Prokazatelně ale existoval již ve 13. století a pod opadanou omítkou jsou dodnes viditelné obrysy románských a gotických oken.

Kostel Narození Panny Marie tak pamatuje doby, kdy majitelem zdejšího býval panství Havel z Lemberka, manžel sv. Zdislavy, která ve své době často navštěvovala chudé a nemocné a všemožně jim pomáhala.

Z kostela pivovar!

Čápi na komíně

Zajímavostí je, že kostel roku 1788 společně s velkou částí Jablonného vyhořel a až do 60. letech 19. století byl ruinou. Roku 1863 v něm měšťané zřídili pivovar, který vařil pivo ještě před 2. světovou válkou. Na konci 20. století opět chátral a věž byla zachráněna a zpřístupněna až roku 2002.

Pozůstatkem průmyslového využití kostela je i jeden z komínů, na němž si prý již roku 1864 zřídili hnízdo čápi – od té doby se sem pravidelně vracejí. Z 32 metrů vysoké věže je tak nejen vyhlídka na Jablonné, jeho historické památky včetně baziliky sv. Vavřince a sv. Zdislavy a celé jižní podhůří Lužických hor, ale taktéž na hnízdící čápy, často i s mláďaty.

Výhled z věže kostela v Jablonném v Podještědí
Spustit audio