Pramen Ploučnice: K jezírku hastrmanů a bludiček

16. říjen 2017

Nedaleko Osečné v Podještědí pramení v malém rybníčku řeka Ploučnice. Podívaná na něj je opravdu úchvatná – mezi černohnědým blátem na dně se víří bělavý písek a okolní olše vytvářejí atmosféru lužního lesa. Pramen je vždy natolik vydatný, že okamžitě napájí veliký rybník, z něhož následně vychází krátký náhon k blízkému Jenišovickému mlýnu.

Voda měla v českém Podještědí vždy velmi magický význam, u pramene proto podle pověstí žila řada vodníků, vesměs dobrotivých. O tom dobrém se dochovala zmínka, která pamatuje, jak jednoho večera šel otec se svoji dcerou z Jenišovického mlýna domů do hor a spadl do pramene poté, co zakopl o schválně nastražené nohy šibala vodníka.

Jiný příběh vypráví o podještědské porodní bábě, kterou vzal vodník pod vodu, aby pomohla na svět jeho zelenému synkovi. Okolo pramene se za nocí objevovaly i bludičky, které k vodám lákaly opozdilé poutníky.

Záchráněný život sedlákův

Jednou však jedna z nich zachránila život druzcovskému sedlákovi, který se vracel pozdě v noci z Jenišovického mlýna s umletým obilím. U pramene zhasly lampy na jeho voze a on nevěděl co si počít, nakonec se chtě nechtě vydal za světlem jedné z bludiček, které jej nakonec vyvedlo na pevnou cestu, která ústila do luk. Zde se ztratila i jeho „průvodkyně“, sedlák se ohlédl k lesu a zavolal. „Konečně mám vyhráno, děkuji a zaplať ti Pánbůh!“ Z temnoty se potom ozvalo: „I já děkuji, spasil jsi duši hříšníkovu!“

Prameny Ploučnice
Spustit audio