Slavná herrnhutská hvězda – dřív pomůcka v matematice, dnes i hvězdný byznys

16. říjen 2017
Křížem krajem

Za proslulou herrnhutskou hvězdou se vydejte do Saska. Městečko Herrnhut najdeme nedaleko Žitavy, leží při silnici vedoucí do městečka Löbau. V předvánočním mrazivém čase se sem můžeme nejpohodlněji dopravit autem.

Herrnhut, česky někdy zvaný Ochranov, byl založen náboženskými uprchlíky z Moravy teprve roku 1722. A od té doby je doslova uchvácený duchovní náladou. Dodnes je to místo, kde naplno a všude rezonuje zvláštní nálada bratrské víry. Jméno Jan Amos Komenský tu nepatří jen do učebnic historie.

Hvězda dřív měla 110 ostnů

S činností Jednoty bratrské se tu úzce pojí i vznik tradice herrnhutské vánoční hvězdy. Česky je někdy označovaná jako ochranovská či moravská. Tyto hvězdy s růžky jsou – coby připomínka hvězdy betlémské – opravdu velmi typickým symbolem německých Vánoc. A dnes se již objevují i u nás.

A je přitom zvláštní, že hvězda vznikla v roce 1821 jako osobitá dekorace pro oslavy padesátého výročí Chlapeckého ústavu Jednoty bratrské v nedalekém městě Niesky. Hvězda nasvícená olejovou lampičkou tehdy měla značný počet zubů – celých 110!

Slavná hvězda jako pomůcka v matematice

Později byla využívána i jako pomůcka v hodinách matematiky a geometrie. A protože celá řada dospělých z Herrnhutu putovala světem po misiích, byly zdejší děti umisťovány do internátních škol, kde se hvězdy z ostrých růžků z papíru začaly běžně vyrábět. Děti je pak posílaly rodičům do jejich vzdálených misijních působišť jako vánoční dárek. A herrnhutská hvězda se tak dostala do Jižní Afriky či Ameriky.

Hvězdný byznys: Čtvrt milionu hvězd se prodá každoročně

A protože o ně byl čím dál tím větší zájem, začalo se od počátku 20. století v Herrnhutu s výrobou ve velkém. Nejčastěji jsou dodnes produkovány hvězdy s 25 hroty, různých barev, od bílé, přes žlutou po červenou. Každoročně se jich prodá na čtvrt milionu kusů.

A hvězdnému byznysu se v Herrnhutu daří. Na začátku května 2011 tu byla dokonce otevřena úplně nová továrna s předváděcím elegantním showroomem hodným světoznámého zboží. V předvánočním čase krásně svítí do potemnělého okolí barvami červených a žlutých hvězd.

Herrnhut
Spustit audio