Lázeňské městečko v Podještědí, obec dětství zpěvačky Olgy Lounové

16. říjen 2017

Městečko, které můžete dnes hádat, leží na silnici ze Stráže pod Ralskem do Českého Dubu. Téměř na dosah ruky se nacházejí i lázně Podještědí, Lázně Kunratice. Z obce pochází zpěvačka Olga Lounová.

Nejbližší železniční stanice je od obce vzdálena asi sedm kilometrů směrem na sever, v Křižanech.

V obci se odehrávala pouze krátká část románu Karoliny Světlé Frantina. Od roku 1867 jezdila spisovatelka Karolina Světlá s manželem Prof. Mužákem do ještě bližších Doleních Pasek, kde bydlela ovdovělá Petrova sestra Jozefa/Sefka Sluková.

Přibližně kilometr od centra města najdete lázeňský areál s kolonádou, kde se léčí pohybové ústrojí.

Při říčce Ploučnici bylo městečko obklopené loukami a hojnými lesy. Svůj původ má název města následující – při jeho zakládání totiž bylo zapotřebí osekati – odstranit část lesa, tedy odtud Osečná – to je správná odpověď.

Hezký výlet do Podještědí přeje s Českým rozhlasem Liberec Marcela Augustová.

Lázeňský altán v Kundraticích
autor: Marcela Augustová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.