Malá obec na Jablonecku se proslavila továrnou na dřevěné hračky

16. říjen 2017
Na cestách

Malebná obec v okrese Jablonec nad Nisou proslavená továrnou na hračky se rozkládá na úpatí Bukové hory na pravém břehu řeky Kamenice. Celá oblast v okolí je vhodná především k běžeckému lyžování a jízdě na horských kolech.

Mezi významné tamní rodáky počítáme Daniela Swarovskeho – skláře, zakladatel firmy Swarovski specializované na broušené sklo. Mimochodem, tento rodák obce, jejíž název můžete hádat, v roce 1892 vymyslel brousicí stroj pro práci se sklem.

V obci je známá továrna na dřevěné hračky. Představte si, že výroba tradičních dřevěných hraček v oblasti se datuje již od roku 1908 a od té doby výroba pokračuje bez přerušení. Zavítat tam můžete do Muzea výroby hraček.

Musíme připomenout i významnou Schowankovu luxusně zařízenou vilu, která byla obklopená rozlehlým parkem se skleníkem, bazénem a vodotryskem a ve své době soutěžila s přepychem vily libereckého barona Liebiga.

Obec sousedí s obcemi Antonínov, Horní a Dolní Maxov, Lučany nad Nisou a Smržovkou, pod kterou spadal od roku 1850 do roku 1991, kdy došlo k jeho osamostatnění. A teď už správná odpověď – Jiřetín pod Bukovou. Doufám, že jste poznali a třeba se tam brzo podíváte.

Detoa - hračky
autor: Marcela Augustová
Spustit audio