Městečko pod Protrženou přehradou je známé výrobou skleněných tyčí pro korálky

16. říjen 2017

Malebné horské město na Jablonecku v Jizerských horách, odkud je to jen kousek k Protržené přehradě je v dnešní době známé i výrobou skleněných tyčí na mačkání korálků. Nejznámějším domem ve městě je zřejmě Riedlova vila.

Na severu katastru města se nachází vodní nádrž Souš, která je dostupná pěšky po turistickém značení i autem. Určitě už správně tipujete.

Nedaleko je Protržená přehrada, pozůstatky dodnes připomínají na hroznou katastrofu z 18. září roku 1916. O život tehdy přišlo přes šest desítek lidí, spousta jich zůstala bez přístřeší a bez zaměstnání.

V zimním období se město stává střediskem lyžařů. Mezi další turistické zajímavosti určitě patří Riedlova vila, vodopády na Černé Desné, ozubnicová trať Tanvald – Harrachov, schody na Mariánskou horu a další.

Řeč je o Desné v Jizerských horách. Statut města dostala v roce 1968. Do té doby byla od roku 1913 městysem. Pod město spadají také osady Pustiny, Sovín, Novina, Souš a Černá Říčka.

Pěkný listopadový den a hezký výlet do Jizerek přeje Marcela Augustová.

Výroba korálků se neobejde bez skleněných tyčí
autor: Marcela Augustová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.