Bandoračka z modráků
Zvláštní kapitolou v kuchyni našich babiček jsou pokrmy z hub. Zpracovávaly se téměř všechny druhy – do polévek, nákypů, gulášů, placek, pokrmů pečených. Vy si dnes můžete zkusit uvařit polévku, jako je například bramboračka, v našem kraji tedy „bandoračka“.
Houby se zapékaly s bramborami, s luštěninami a se zelím. A to jak houby čerstvé, které teď nemáme, ale můžeme využít třeba mražené, tak houby sušené, které se dříve používaly mleté pouze jako koření, ale i do řady pokrmů, především polévek.
Ingredience:
30 dkg hub (hřib koloděj, hřib kovář)
2 lžíce trhaných krupek
2 lžíce sádla
1 l vody
3 lžíce hladké mouky
10 dkg brambor
5 dkg kořenové zeleniny
stroužek česneku
sůl, majoránka
Postup:
Přes noc namočené krupky povaříme s tmavší jíškou, připravenou z mouky a sádla. Po změknutí krupek přidáme na kostičky nakrájené brambory a zeleninu. Zvlášť na lžíci sádla podusíme nakrájené houby. Když je zelenina měkká, přidáme je do vývaru. Ochutíme utřeným česnekem se solí a majoránkou.
Dobrou chuť!
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.