Couračka

Tentokrát si uvaříme tradiční staročeskou polévku, která vás zahřeje v chladných lednových dnech.

Ingredience:

20 dkg kysaného zelí
1/4 l mléka
1 l vody
1/4 l smetany
20 dkg brambor
4 dkg másla
lžíce hladké mouky
sůl, kmín

Zelí překrájíme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Brambory oškrábeme, pokrájíme na malé kostičky a uvaříme v malém množství vody se solí a kmínem doměkka. V hrnku rozšleháme mléko s hladkou moukou a uvařené zelí jím zalijeme. Za častého míchání povaříme. Do polévky přidáme vařené brambory i s vodou a zjemníme smetanou. Před podáváním do polévky přidáme máslo.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.