Cukroví z bílého máku

Lucie ukazuje svou moc – neb nám dává delší noc. A my tohoto prodloužení večerního času můžeme využít k pečení cukroví – budeme mít více klidu v kuchyni, a když si pustíme rádio, půjde nám to samo.

Upečeme si cukroví „ze za Kopce“ – tak se v Liberci říkalo Českodubsku a budou to Kolečka z bílého máku. Dříve se tu všude hodně pěstoval, dnes ho musíme shánět v prodejnách zdravého výživy anebo ho nahradit mletými oloupanými mandlemi.

Ingredience:
10 dkg bílého máku
14 dkg cukru
40 dkg hladké mouky
28 dkg tuku
1 vejce

Máslo a cukr utřeme do pěny, přidáme umletý mák, mouku a zpracujeme těsto. Z těsta vyválíme plát a z něho vykrajujeme větší kolečka. Přeložíme na vymazaný plech a upečeme ve vyhřáté troubě. Upečené slepujeme máslovým krémem a poléváme polevou.

Krém:
12 dkg másla
10 dkg cukru
2 lžíce vařené kávy
1 žloutek

Máslo utřeme s cukrem a žloutkem, přidáme 2 lžíce vařené kávy a dobře utřeme.

Bílá poleva:
3 bílky
20 dkg prosátého moučkového cukru
lžíce citrónové šťávy

Bílky s prosátým moučkovým cukrem a lžičkou citrónové šťávy a v porcelánové míse třeme přibližně 1/2 hodiny. Poleva musí být hustá a lesklá.