Dráčky se zelím a bramborovým knedlíkem

Dnes vám nabídneme recept na tučnější jídlo – naše tělo se připravuje na zimu a po takovém jídle přímo volá a pak – zanedlouho nás čeká období adventu, který byl v kuchyni našich babiček vždy spojen s určitým omezením jídelníčku. Upečeme si tzv. Dráčky z vepřového bůčku. Se zelím a bramborovým knedlíkem v tomto období přijdou určitě k chuti.

Dráčky

60 dkg vepřového bůčku
2 stroužky česneku
lžička sladké papriky
lžíce hladké mouky, sůl


Maso nakrájíme po žebrech na porce, osolíme, potřeme česnekem a posypeme paprikou. Vložíme do kastrolu, mírně podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě po obou stranách dozlatova. Když jsou dráčky upečené, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme mírně moukou, zalijeme vodou a povaříme.

Dušené zelí

1/2 kg kysaného zelí
2 cibule
4 lžíce sádla
1/2 brambory
1 lžíce hladké mouky
sůl,kmín, ocet, cukr


Zelí slijeme, necháme okapat a rozkrájíme. Zalijeme vodou, přidáme kmín a dusíme do poloměkka. Na rozpáleném sádle orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme 2 kávové lžičky cukru, necháme zkaramelizovat. Přidáme k zelí. Bramboru oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku a promícháme. Touto směsí zahustíme zelí a ještě chvíli dusíme. Ochutíme solí, octem a cukrem.

Zelí je dobrým zdrojem vitaminu C a vlákniny

Domácí bramborové knedlíky

80 dkg uvařených brambor
15 dkg hrubé mouky
5 dkg krupice
1 vejce
1 žloutek
sůl


Uvařené brambory nastrouháme na hrubém struhadle a smícháme s moukou, krupicí, vejcem a žloutkem, osolíme a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozdělíme na dvě části a z každé části vypracujeme knedlík. Do většího hrnce nalijeme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Do vroucí osolené vody vložíme knedlíky a vaříme asi 20 minut.

Bramborové knedlíky

Dobrou chuť a pohodový podzim vám přeje Český rozhlas Liberec a Vladimíra Jakouběová!

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.