Poctivé vdolky

Dnes máme svátek svatého Ondřeje a to se dříve čarovalo a věštilo, abychom věděli, jaká bude naše budoucnost. Scházela se přitom společnost a tu bylo třeba pohostit. Vhodným pohoštěním v oblasti Pojizeří byly vždy vdolky – vydatné pečivo, které se někdy také podávalo s bílou kávou k obědu.

Vdolky z dobře vykynutého z těsta, zadělávaného z mouky, sádla, kvasnic a mléka, přislazeného medem se původně pekly v chlebových pecích, poté, co tyto pece vymizely, tak se zapékaly v troubě a ještě dosmažovaly na pánvi v rozpáleném tuku. Zdobily se povidly – švestkovými, jablkovými i hruškovými – tohoto ovoce bylo v našem kraji vždycky dostatek.

Ingredience:

2 dkg kvasnic
2 lžíce cukru
1/4 l mléka
1 žloutek
1 celé vejce
1 lžíce medu
50 dkg hrubé mouky
12 dkg sádla
sůl
povidla, tvaroh a kysaná smetana na ozdobu


Jak na vdolky?

Kvasnice třeme se lžící práškového cukru, přidáme 1/8 mléka a necháme kynout, až je kvásek jako hustá pěna. Pak přidáme žloutek i celé vejce, med, lžíci práškového cukru, sůl, mouku a mléko, naposled vmícháme rozpuštěné sádlo nebo tuk, těsto vymícháme a necháme ho vykynout.

Na pomoučeném vále vykrájíme vdolečky, v troubě je na plechu zapečeme a dosmažíme na rozpáleném omastku v pánvi. Mažeme švestkovými povidly, sypeme strouhaným tvarohem a pokapeme hustou kysanou smetanou.