Starobylé zázvorové pivo

Zkuste recept pro omlazení – za nápoj zdravý a prospěšný zdraví bylo vždy považováno pivo. „Kdo pivo pije, muzice platí, vezmou ho do nebe, anděle svatí“.

Že si ho vařily hospodyně samy, jako jeden z mála alkoholických nápojů, to už ví málokdo, ale pamětníci vědí, že v dobách válečných to uměla každá dobrá kuchařka. Jeho příprava je trochu náročnější na čas, ale můžete se těšit, že za 14 dní – budete mít lahodný nápoj.

Suroviny:

Zákvas
15 g kvasnic nebo 1 1/2 lžičky sušeného droždí, 2 lžíce cukru

Pro vlastní kvašení:
7 lžic nastrouhaného zázvoru,7 lžic cukru, 280 g cukru, šťáva ze dvou citrónů

Příprava zákvasu:
Smícháme kvasnice, sušené droždí a cukr s 360 ml teplé vody ve sklenici. Zakryjeme a ponecháme kvasinky rozmnožit na teplém místě po dobu 24 hodin. Do této směsi přidáváme každý den 1 lžičku nastrouhaného zázvoru a 1 lžičku cukru.

Za sedm dní rozkvašenou kapalinu procedíme přes jemné síto do kvasné lahve. Pak rozpustíme 30 dkg cukru ve 1 litr vody, a tento cukerný roztok přidáme k zákvasu v lahvi. K vyvážení sladké chuti můžeme přidat citrónovou šťávu. Zamícháme.
Dokvašení piva v lahvích.

Tekutinu nalijeme do lahví a ponecháme po dobu 7 dní dokvasit. Pivo se nasytí kysličníkem uhličitým a hodně pění a nádoba se natlakuje.

Babiččiny recepty Vladimíry Jakouběové