Sváteční oukrop
Česnečka, česnekačka, oukrop – to jsou názvy pro jednu z nejtypičtějších polévek z Pojizeří, tak, jak ji připravovaly naše babičky. Polévka je to chutná, zdravá a tzv. napravovací – při pokaženém žaludku, při nachlazení, ale také když tzv. přeženeme s alkoholem.
Česnek je především výborným kořenícím přípravkem. Nebýt česneku, nebylo by tradiční lidové kuchyně a pochoutek našeho regionu jako je houbovník, oukrop, bandoračka, hanušky, bandorák, do kterých se používaly jak celé stroužky česneku, tak i česnek jemně rozetřený.
V lidové kuchyni se česnek používal na maso, zeleninu a jako koření do řady polévek. Byl nezbytný při přípravě vepřového i skopového masa a domácích klobás. Stroužky česneku se buď lisovaly nebo drobně nasekaly. Kromě čerstvého se používal i česnek sušený a nakládaný.
Naše babičky uměly zužitkovat rostlinu celou – nať do nálevů pro nakládání zeleniny a hub, apod. Paličky česneku uskladňovaly v chladných sklepích na proutěných ošatkách.
Ingredience:
1l vody
zeleninový vývar
30-35 stroužků česneku
Sůl
bobkový list
nové kořen
hřebíček
muškátový oříšek
sádlo
V jednom litru zeleninového vývaru dáme povařit společně s 2 bobkovými listy, 3 kuličkami nového koření a hřebíčkem asi 30 celých stroužků česneku. Když jsou měkké, vytáhneme je a propasírujeme zpět do polévky. Přidáme špetku nastrouhaného muškátového ořechu, soli a na závěr 1 lžíci sádla. Můžeme podávat s opraženým chlebem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.