Sváteční oukrop

Česnečka, česnekačka, oukrop – to jsou názvy pro jednu z nejtypičtějších polévek z Pojizeří, tak, jak ji připravovaly naše babičky. Polévka je to chutná, zdravá a tzv. napravovací – při pokaženém žaludku, při nachlazení, ale také když tzv. přeženeme s alkoholem.

Česnek je především výborným kořenícím přípravkem. Nebýt česneku, nebylo by tradiční lidové kuchyně a pochoutek našeho regionu jako je houbovník, oukrop, bandoračka, hanušky, bandorák, do kterých se používaly jak celé stroužky česneku, tak i česnek jemně rozetřený.

V lidové kuchyni se česnek používal na maso, zeleninu a jako koření do řady polévek. Byl nezbytný při přípravě vepřového i skopového masa a domácích klobás. Stroužky česneku se buď lisovaly nebo drobně nasekaly. Kromě čerstvého se používal i česnek sušený a nakládaný.

Naše babičky uměly zužitkovat rostlinu celou – nať do nálevů pro nakládání zeleniny a hub, apod. Paličky česneku uskladňovaly v chladných sklepích na proutěných ošatkách.

Ingredience:
1l vody
zeleninový vývar
30-35 stroužků česneku
Sůl
bobkový list
nové kořen
hřebíček
muškátový oříšek
sádlo

V jednom litru zeleninového vývaru dáme povařit společně s 2 bobkovými listy, 3 kuličkami nového koření a hřebíčkem asi 30 celých stroužků česneku. Když jsou měkké, vytáhneme je a propasírujeme zpět do polévky. Přidáme špetku nastrouhaného muškátového ořechu, soli a na závěr 1 lžíci sádla. Můžeme podávat s opraženým chlebem.

Vladimíra Jakouběová a její staročeské regionální recepty