Babiččiny recepty13. března  2017 v 12:00  

Sváteční oukrop

Oukrop je jedna z nejtypičtějších polévek z Pojizeří, dokáže napravit citlivý žaludek, pomůže i při nachlazení - Foto: Vladimíra Jakouběová

Oukrop je jedna z nejtypičtějších polévek z Pojizeří, dokáže napravit citlivý žaludek, pomůže i při nachlazeníFoto: Vladimíra Jakouběová

Česnečka, česnekačka, oukrop – to jsou názvy pro jednu z nejtypičtějších polévek z Pojizeří, tak, jak ji připravovaly naše babičky. Polévka je to chutná, zdravá a tzv. napravovací – při pokaženém žaludku, při nachlazení, ale také když tzv. přeženeme s alkoholem.

Česnek je především výborným kořenícím přípravkem. Nebýt česneku, nebylo by tradiční lidové kuchyně a pochoutek našeho regionu jako je houbovník, oukrop, bandoračka, hanušky, bandorák, do kterých se používaly jak celé stroužky česneku, tak i česnek jemně rozetřený. 

V lidové kuchyni se česnek používal na maso, zeleninu a jako koření do řady polévek. Byl nezbytný při přípravě vepřového i skopového masa a domácích klobás. Stroužky česneku se buď lisovaly nebo drobně nasekaly. Kromě čerstvého se používal i česnek sušený a nakládaný. 

Naše babičky uměly zužitkovat rostlinu celou – nať do nálevů pro nakládání zeleniny a hub, apod. Paličky česneku uskladňovaly v chladných sklepích na proutěných ošatkách. 

Ingredience:
1l vody
zeleninový vývar
30-35 stroužků česneku
Sůl
bobkový list
nové kořen
hřebíček
muškátový oříšek
sádlo

V jednom litru zeleninového vývaru dáme povařit společně s 2 bobkovými listy, 3 kuličkami nového koření a hřebíčkem asi 30 celých stroužků česneku. Když jsou měkké, vytáhneme je a propasírujeme zpět do polévky. Přidáme špetku nastrouhaného muškátového ořechu, soli a na závěr 1 lžíci sádla. Můžeme podávat s opraženým chlebem. 

Vladimíra Jakouběová a její staročeské regionální recepty - Foto: Khalil Baalbaki

Autor:  Vladimíra Jakouběová
Pořad: Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou  |  Stanice: Liberec
Čas vysílání: pondělí-pátek 11:10  
 

Nové články v rubrice

  • 13. dubna  2017 v 07:00       rubrika: Babiččiny recepty

    Velikonoční ptáčci

    Po postních nedělích přichází Pašijový týden (svatý či veliký). Jídelníček se stále ještě omezoval, protože vrcholil půst. Na stole dominovaly brambory a podmáslí, zelí, hrách, jáhly a čočka. „Modré“ pondělí a „šedivé“...

     
  • 22. března  2017 v 10:00       rubrika: Babiččiny recepty

    Babiččin rendlík

    Častým pokrmem našich babiček byly jídla „z jednoho hrnce“. Má to úzkou souvislost se způsobem stolování, který byl běžný až do konce 19. století. Ve venkovských domácnost bylo běžné, že se pokrmy neservírovaly na talíře,...

     
  • 2. března  2017 v 08:30       rubrika: Babiččiny recepty

    Kyselo

    Dnes si připravíme jednu z nejoblíbenějších polévek našeho kraje – kyselo. Zadělávané kyselo se vařilo z kysaného chlebového těsta. Ovšem pouze tehdy, když se pekl chléb.

     
Liberecký kraj
  Od 25.4.2017 09:45 do 11:45; na silnici 9 v obcích Nový Bor a Chotovice okres Česká Lípa , délka 658m; jízdní pruh uzavřen, tvoří se kolona vozidel; probíhá vyšetřování nehody; jízdní pruh uzavřen; střet ...
  Od 25.4.2017 10:05 do 11:05; na silnici 35 u obce Liberec , délka 648m; nehoda; 2 x OA, bez zranění, bez úniku PHM, na místo jede PČR
  silnice I/9, v katastru obce Nový Bor, okr. Česká Lípa, práce na silnici, zúžené jízdní pruhy, Od 25.04.2017 08:54 Do 25.04.2017 16:00, Montáž dopravního značení na komunikaci

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace