Vánoční perníčky

Dnes máme svátek svatého Mikuláše a ten by se v kuchyni našich babiček neobešel bez perníků. Však taky máme v našem kraji první doloženou zmínku o prodeji perníků, a to z Turnova z roku 1344.

Perníky dříve nebyly určeny jen ke konzumaci, ale také jako mikulášský dárek pro děti, či jako hračka. To byly perníky z tlačeného těsta do formy – poměrně náročné na přípravu. My si upečeme perníky vykrajované, které se mohou ještě přizdobit cukrovou polevou. Protože se musí do Vánoc rozležet, máme nejvyšší čas.

Ingredience:
50 dkg hladké mouky
30 dkg moučkového cukru
3 celá vejce
10 dkg rozpuštěného vlahého medu
5 dkg másla
lžička zažívací sody
lžička skořice
asi 3 hřebíčky
1 lžíce anýzu
2 zrnka nového koření
vejce na potření

Postup:
Prosejeme mouku a sodu a přidáme tlučené koření a všechny další přísady. Vypracujeme těsto. Uložíme do chladna a necháme odpočívat 1–2 dny. Pak těsto po částech rozvalujeme, vykrajujeme různé tvary a klademe na tukem vymazaný plech, dál od sebe.

Pečeme v hodně vyhřáté troubě, kterou po chvíli zmírníme. Hned po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vejcem. Necháme vychladnout na rovné podložce. Zdobíme bílou polevou různými ornamenty.

Bílá poleva:
3 bílky
20 dkg prosátého moučkového cukru
lžíce octa nebo citrónové šťávy

Bílky s prosátým moučkovým cukrem a lžičkou octa a v porcelánové míse třeme přibližně 1/2 hodiny. Poleva musí být hustá a lesklá. Chceme-li polevu obarvit, abychom získali pestřejší dekor, přidáme do bílé pěny lžíci jemné marmelády, například rybízové nebo ovocné šťávy – malinové, rybízovou aj.

Medové perníčky

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.