Lidé neví, že slepice žije na ploše velké jako papír A4, říká o klecových velkochovech ochranářka

2. duben 2024

Kdybychom se chovali jako slepice, lidstvo by se hodně posunulo, myslí si Kateřina Reifová z organizace Slepice v nouzi. Za kolik dní se z vejce vylíhne kuře? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior byl věnován rozkvétající přírodě, jaru a počínajícímu životu. To všechno se týká i slepic, jejichž vajíčka jsou symbolem Velikonoc. A právě o nich si moderátorka a zvířecí agentka Veronika Hájková povídala se spoluzakladatelkou organizace Slepice v nouzi Kateřinou Reifovou.

Šťastná slepička. Každý chce levná vajíčka, ale měli bychom myslet i na pohodlí zvířat

Čtěte také

Stísněný život

„Kdybychom se my lidé chovali jako slepice, chodili bychom včas spát, brzy bychom vstávali. Byli bychom pracovití a vybírali si samou vybranou potravul. Lidstvo by se hodně posunulo,“ myslí si Kateřina. Ne všechny slepice ale mají takové štěstí, aby byly jejich životní potřeby naplňovány.

Často jsou totiž chovány v kve velkochovech v klecích, proti kterým právě organizace Slepice v nouzi bojuje. „Lidé často nevěděli, že v tom klecovém chovu má slepička pro svůj život prostor velikosti papíru A4,” překvapuje.

Pohled zespoda: slepice jsou v malých klecích a bez podestýlky

Hlavním posláním organizace je informovat o podmínkách, ve kterých slepice žijí.Aby lidé ideálně kupovali a tím podporovali jen txy hovy, kde se mají slepice dobře.

Zázračné vajíčko

Velikonoční kraslice z vajíček jsou symbolem hojnosti. Ne nadarmo je vejce označováno také za superpotravinu. Žloutek je totiž plný potřebných živin nejen pro nás, ale i pro kuřata, která jsou schopna se z něj vyvinout.

Jakmile je vajíčko oplodněné kohoutem, začne se v něm tvořit nový život. Už pátý den bije kuřeti srdce. Na vylíhnutí po 21 dnech je kuře samo, jeho slepičí maminka mu nepomáhá. Kuřeti těsně před vylíhnutím naroste vaječný zub, díky kterému rozbije skořápku a vyklube se ven.

Co znamenají čísla, kterými jsou v obchodech označena vajíčka? Jak se zachraňují slepičky? I to se  dozvíte v Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , bva
Spustit audio

Související