Lidé podepisují petici proti plánované průmyslové zóně Na Americe u Stráže pod Ralskem

29. duben 2024 14:25

Signatáři petice se obávají zvýšeného počtu těžkých nákladních aut a další zátěže. Vedení Stráže pod Ralskem ale tvrdí, že jeden z největších zaměstnavatelů, státní podnik Diamo, postupně omezuje činnost a nové pracovní příležitosti se regionu budou hodit.

Čtěte také

V lokalitě „Na Americe" ve Stráži pod Ralskem má developer zájem postavit několikahektarový průmyslový areál. Lokalita je dlouhodobě vedená jako rezerva pro rozvoj průmyslu, přesto se řadě lidí plán nelíbí a někteří dokonce podepsali petici.

Podle petice jde hlavně o obavu z nadměrné zátěže oblasti kamionovou dopravou. Autorka petice Lucie Bínová uvádí, že má k některé z pěti hal do 16hektarového areálu přijíždět 600 vozidel každý den.

Očekává také podstatný pokles zájmu turistů a rekreantů o oblast, výrazný pokles hodnoty nemovitostí poblíž silnic a celkové zásadní snížení kvality života v obcích, například hlukem a prachem. Autoři i signatáři petice z velké části nejsou obyvateli Stráže, ale okolních měst a obcí.

Vedení města je plánu nakloněné. Podle nezávislého starosty Zdeňka Hlinčíka je lokalita přes 20 let zanesená jako územní rezerva právě pro průmysl. I vzhledem k umístění vedle aktivního odkaliště státního podniku Diamo si příliš lepšího využití nedovede představit.

Starosta Hlinčík zároveň zdůrazňuje, že počet aut a další parametry uvedené v petici jsou jen velmi hrubý odhad, který se nezakládá na faktech.

Podle Petra Syrovátka juniora, jednatele developerské společnosti Derventare, nemá jít o obří logistický areál. V blízkosti území prý není potřebná infrastruktura, jako například dálnice nebo železniční koridor, proto tam musí být převážně průmyslové výrobní závody.

V Libereckém kraji je nezaměstnanost dlouhodobě pod 5 procenty, na Českolipsku dokonce pod 4 procenty. Starosta i developer ale poukazují na aktuální situaci jednoho z největších zaměstnavatelů v regionu - zmiňovaného státního podniku Diamo. V roce 2024 tam přijde o práci 140 ze zhruba tisícovky zaměstnanců.

Co konkrétně se má v nové zóně vyrábět, nebo skladovat, zatím není jisté. Podle města, které kvůli projektu připravuje změnu územního plánu, bude omezená výška hal, stejně jako jejich využití. Nebude tam například možná žádná těžká výroba, doprovázená hlukem a prachem. Developer tvrdí, že po dokončení, plánovaném na rok 2031, by areál měl poskytnout práci až 1 800 lidí.

Spustit audio

Související