Malá píseň neboli Bach se mi přes rameno dívá s Karlem Gottem stála na počátku impozantní kariéry Petra Hapky

13. květen 2024

„Koupil jsem si v bazaru nádherné cemballo. Zrovna jsme ho doladili a s nadšením jsem na něj preludoval. Petra Radu okamžitě napadl text: Bach se mi přes rameno dívá. Pak jsme ji nabídli k využití v tehdejší Československé televizi, ale nic zvláštního se po nějaký čas nedělo. Až najednou se za ni postavil Jiří Malásek, který mě začal okamžitě prosazovat. První deska mi vyšla zásluhou právě pana Maláska.“

Tak si kdysi v rozhovoru s autorem pořadu Světla ramp Petr Hapka připomněl zrod Malé písně, která v podání Karla Gotta stála na počátku jeho autorské kariéry.

Na 13. května připadají nedožité osmdesátiny výjimečného skladatele, hudebníka a dirigenta Petra Hapky, jehož kariéra byla po většinu času lemována popularitou a respektem. Nelze pochybovat o tom, že tento muž náležel k absolutní skladatelské špičce v rámci domácí populární hudby.

Petr Hapka dodal nezapomenutelné písničky především Haně Hegerové, ale i Karlu Gottovi, Václavu Neckářovi, Lucii Bílé a dalším hvězdám. Hapkova hudba vtiskla jedinečnou atmosféru filmům jako Páni kluci, Panna a netvor nebo Tisícročná včela.

Čtěte také

V autorské dvojici v pozdějším období nejčastěji spolupracoval s textařem Michalem Horáčkem a občas se stalo, že si jejich společné songy – většinou v duetu s Hanou Hegerovou či Janou Kirschner – Petr Hapka zazpíval.

Hity s jeho hudbou jako S cizí ženou v cizím pokoji, Štěstí je krásná věc, Baroko, Srdce jako kníže Rohan, Bude mi lehká zem a jiné se staly dlouhodobou součástí vysílání řady českých rozhlasových stanic.

Pro vzpomínku na Petra Hapku si můžete poslechnout v pořadu Světla ramp některé mnohem méně známé songy s jeho hudbou, které však mají i jistou dokumentární hodnotu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související