Mandlová cibulačka

Za dnešní polévkou se vypravíme do Francie. V zemi galského kohouta je to pochoutka tradiční, snad pro svoji snadnou přípravu i jedinečnou chuť. Oblíbená je však i v Asii.

Cibule obsahuje vitamíny i minerály a tenhle zdravý první chod vám určitě nabídne gurmánský zážitek. Ve čtvrtečním Apetýtu pro vás máme recept na mandlovou cibulačku.

Budeme potřebovat:

  • 5 cibulí
  • 20 g másla
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 20 g plátků mandlí
  • 50 g ovesných vloček
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 1 l vody
  • 1 kostku hovězího bujónu
  • 80 g uzeného plátkového sýru
  • 1 střední bagetu

Postup:

  1. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo s olejem, vsypeme na kolečka nakrájenou cibulku a na středním ohni restujeme 10 minut.
  2. Přisypeme cukr, mandle, vločky, tymián a ještě 2 minuty opékáme, poté podlijeme vínem a přivedeme k varu.
  3. Vlijeme vodu s bujónem a ještě 15 minut vaříme.
  4. Plátky bagety obložíme plátky sýra a asi 5 minut před dovařením polévky je vložíme do trouby rozehřáté na 190 stupňů. Pečeme 5 minut.
  5. Polévku servíruje tak, že se doprostřed talíře nebo misky s horkou polévkou vložíme opečený plátek sýrové bagety.

Pokud vám při krájení cibule oči hodně slzí, zkuste jednoduchý trik. Posaďte se. Když nebudete krájet ve stoje, štiplavý odér se vám do očí nedostane.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.