Marek Kozák: Kaprálové klavírní koncert je dílo inspirativní, plné mladistvé energie

17. únor 2020

Symfonický orchestr Českého rozhlasu uvádí v 19:30 v pražském Rudolfinu – v rámci své abonentní řady „R“ – Koncert pro klavír a orchestr d moll Vítězslavy Kaprálové. Sólistou je šestadvacetiletý Marek Kozák. 

Koncert pro klavír a orchestr d moll je Kaprálové absolventským dílem na brněnské konzervatoři. Ukončila jím v roce 1935 skladatelskou třídu a zároveň ho při absolventském večeru i sama dirigovala, což byla svým způsobem rarita. „Každá z těch tří vět je trošku jiná. První věta je hodně romanticky laděná, jako by se Kaprálová ještě nechtěla vymanit z toho post romantického cítění. Druhá věta je poměrně krátká a slyšíme tam asi náznak obavy z druhé světové války, je to velmi temné. A ve třetí větě pak přichází už takový ten Kaprálové osobitější projev. Chvíli máte pocit, že slyšíte Bohuslava Martinů nebo i Sergeje Prokofjeva, ale je to Kaprálová“, dodává Kozák. 

Čím více se tím klavírním koncertem zabývám, tím více mne začínají zajímat i další Kaprálové skladby. Musela to být opravdu velmi talentovaná skladatelka.
Marek Kozák

Život skladatelky Vítězslavy Kaprálové se předčasně uzavřel v roce 1940, ve věku pětadvaceti let. Zanechala ale po sobě relativně rozsáhlé dílo, které čítá zhruba padesát skladeb. Nejvíce inklinovala právě ke klavíru, se kterým experimentovala v menších i větších formách, a který vedl její hudební jazyk ke stále větší sofistikovanosti.

Na programu koncertu Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou Roberta Jindry je dále symfonická legenda Kouzelný les od Vincenta d’Indyho a Symfonie d moll Césara Francka.

Přímý přenos koncertu vysíláme 17. února v 19:30.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio