21. července s Meteorem do unikátní jeskyně

17. červenec 2012

Meteor Vás tentokrát - díky archeologům doc. Martinu Olivovi a Martinu Golcovi a mnoha dalším spolupracujícím speleologům a jejich přátelům - může pozvat do jeskyně, která je návštěvníkům běžně uzavřena – Býčí skála v Moravském krasu.

Jeskyně je pozoruhodná. Dodnes skrývá řadu nevysvětlených tajemství. Nejdůležitějším z nich je příběh světově proslulého a mimořádně rozsáhlého pohřbu ze starší doby železné. Jde o 40 koster převážně mladých žen. Některé měly uťatou hlavu či údy. Zda se jedná o rituální pohřeb velmože nebo něco jiného, dosud nebylo přesvědčivě vysvětleno. V Býčí skále je ale také ukryta dosud nejstarší nalezená jeskynní malba na našem území, stejně jako nejstarší vyobrazení hudebního nástroje, nalezené na našem území. V rámci této akce je poprvé několik návštěvníků uvidí na vlastní oči. Současně by měl být v jeskyni originální předmět z doby železné, nalezený v jeskyni. Přítomen bude odborník na prehistorické hudební nástroje, Jan Kašpařík, za jehož vedení si můžete z přírodního materiálu vytvořit funkční pravěkou flétnu, již si pak odvezete domů.

Součástí akce je i přímý rozhlasový přenos na stanici Český rozhlas Dvojka. Přenos z jeskyně začne v 19:10 a skončí ve 20:00.


Zobrazit místo Velká letní soutěž Meteoru na větší mapě



Co s sebou?

Pokud si hodláte vyrobit repliku pravěkého hudebního nástroje, hodí se ostrý nůž, nejlépe kapesní.
Pokud si hodláte prohlédnout nitro jeskyně, zejména místa, kam pravěký člověk před cca 5200 lety nakreslil dodnes záhadný abstraktní objekt, případně místo, kde je nejstarší malba hudebního nástroje u nás, bude vhodná baterka.
Neměli byste si s sebou zapomenout také teplé oblečení. V jeskyni je stálá teplota 8°C, která je při delším pobytu uvnitř cítit. Hodí se také dobrá turistická obuv. Pořadatelé pro Vás na místě připravili ohniště s posezením. Pokud chcete okusit, jak se mohli cítit pravěcí obyvatelé jeskyní, pojeďte za vědou do Býčí skály.

Doprava

Automobilem na parkoviště u Staré hutě (Františčina huť) na souřadnicích 49°18'23.675"N, 16°40'40.205"E.

Detail zdobení vozu z Býčí skály (Přírodovědné muzeum Vídeň)

Vlakem z Brna hl.n. jede každou hodinu vlak do zastávky "Adamov zastávka". Cesta trvá 21 minut. Spoje TAM pro daný den najdete ZDE. Zpáteční spoje najdete přehledně ZDE. Jeskyně je od zastávky vzdálena 5 km pěší chůze asfaltovou cestou po rovině.

autor: Marek Janáč
Spustit audio