10. srpna – Brouk, který zabil tisíce lidí

7. srpen 2013

Jedovatí živočichové odpradávna fascinovali. Jeden z nich uchvátil nejen traviče, ale i erotomany, lékaře a dokonce kuchaře. Seznamte se s puchýřníkem.

Dotýkat se ho je přísně zakázáno, leda, že toužíte po bolestivých bolácích. Přesto by se vám mohlo stát, že dostanete pokrm, ve kterém jsou rozemleté části jeho těla. Kde? Dozvíte se v Meteoru, který vám krom toho nabízí i návštěvu papouščích dinosaurů. Představíme novou hypotézu o vzniku pozemského zlata a postavíme vás před volbu – zachránit 600 lidí před smrtí nebo prohrát druhou světovou válku? Jak byste se zachovali vy, v klíčové dějinné chvíli? Pojďte s námi přemýšlet o světě a jeho úžasných nástrahách, které s námi den co den řeší stovky miliard živých bytostí na celé planetě.

V letních Meteorech není ani jediná repríza. Přesvědčit se o tom můžete na Dvojce Českého rozhlasu každou sobotu v 8.05.

autor: Marek Janáč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.