Česká ponorka vypluje na jaře

24. listopad 2013

Ponorka Hydronaut DeepLab dosáhla na částku, která jejím konstruktérům umožní projekt do jara dokončit. O úspěchu během necelých dvou měsíců rozhodlo 173 fanoušků, kteří autorům myšlenky postupně poslali 300 tisíc korun. Je to poprvé v historii českého crowdfundingu, kdy veřejnost tak masivně podpořila vědecký projekt.

V tuto chvíli jde o druhý finančně nejúspěšnější crowdfunding u nás. Od překonání rekordu dělí Hydronauta pouhé 3 000 korun. Pokud by se to podařilo, byla by hodnota úspěchu tohoto vědeckého projektu ještě vyšší. Tým nadšenců nezaštítěný žádným zvučným jménem tzv. "celebrity" by totiž překonal Xaviera Baumaxu, který před rokem získal na vydání své desky s pomocí crowdfundingu dohromady 303 380 Kč. Hydronaut ukazuje, že lidé mají o vědu zájem a že pro ni neváhají obětovat i část svých úspor.

Hydronaut DeepLab je podvodní základna pro tříčlennou posádku. Jde o první fázi, která má ověřit technologie a postupy pro fázi druhou. V ní hodlá autor myšlenka - Matyáš Šanda - spolu se svými kolegy postavit šestimístnou bázi o rozměrech jednoho modulu Mezinárodní kosmické stanice (ISS). Jak má projekt po dokončení vypadat se můžete podívat na následující vizualizaci.

Kromě Hydronauta Meteor podporuje ještě základní výzkum psycholožky Zuzany Štěrbové z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Její projekt "Sexuální imprinting" zatím získal 35% cílové částky. Více se o něm dozvíte zde.

Za podporu obou projektů Vám Meteor předem velmi děkuje. Nebýt Vás, posluchačů Meteoru se zájmem o vědu, tyto projekty by byly nemyslitelné. Díky!!!

Startovac.cz je český crowdfundingový portál, který byl spuštěn v dubnu 2013. Do této chvíle bylo pomocí portálu realizováno téměř 20 úspěšných projektů, převážně debutujících autorů. Nejúspěšnější dosavadní kampaní je projekt mladého týmu Indian TV, kteří vybrali více než pětinásobek požadované částky a splnili svůj cíl na 552%. Startovac.cz jako jediná platforma v Česku vrací podporovatelům 100% částky v případě, že je projekt neúspěšný.

autoři: Marek Janáč , Vilém Faltýnek
Spustit audio