Dodatky k Meteoru 19. října

19. říjen 2013

V tomto článku najdete odkazy na vše podsatné, co souvisí s Meteorem, vysílaným 19. 10. 2013.

Začali jsme vyprávění o podivuhodné náhodě, která českým vědcům Pavlu Spurnému a Jiřímu Borovičkovi z Astronomického ústavu AV poslala do náruče dobrovolníka, který udělal práci předčící dokonce dva týmy zahraničních expertů. Jmenuje se David Částek a jeho příběh se bude v dalších dílech Meteoru vyvíjet velmi zajímavým směrem.

Výstava fotografií - Vědci jak je neznáte

doc. Václav Pižl je biolog, jehož hlavním objektem zájmu jsou půdní kroužkovci - žížaly. Hovoří o nich téměř jako o svých "kamarádkách" a jejich zvyky zná do všech detailů

Od 27. září až do 1. listopadu (termín výstavy pro velký zájem prodloužen) můžete v pražské budově Českého rozhlasu (vchod Vinohradská 12) nepřetržitě navštívit výstavu velkoformátových fotografií Khalila Baalbakiho se snímky padesáti českých vědců, zvěčněných tak, jak jste je ještě neviděli. Krom Jiřího Grygara ve stavu beztíže tu můžete zahlédnout egyptoložku v roli mumie, ekologa v přestrojení za Ferdu mravence a spoustu dalších snímků, ukazujících, že čeští vědci mají krom smyslu pro detail ve svém oboru i smysl pro humor.

Výstavu doprovází série přednášek vědců na výstavě zachycených. Ve středu 23. října přednáší profesor Pavel Jungwirth na téma "Sůl nad zlato, aneb co jste o sladké a slané vodě možná nevěděli". Podrobnosti najdete v odkazu pod tímto odstavcem.

Soutěž o stav beztíže zná vítězku

Astronauti jsou ve volném prostoru připoutáni lanem, aby neodletěli.

Její jméno, stejně jako jména další dvacítky soutěžících, kteří se umístili na dalších místech a vyhrávají zajímavé ceny, najdete v sekci Soutěže. Připojeno je i řešení 51 otázek, se kterými jste se setkávali u našich partnerů.

Díky panu Pavlu Nesnídalovi opravujeme datum uvedené v dnešním Meteoru. Noc vědců byla 27. září, nikoliv 27. října. Děkujeme.

Jak to bylo s telefonem

Podívejte se na odkazy pod tímto odstavcem, abyste mohli porovnat dva patenty na tentýž vynález, odevzdané patentovému úřadu v USA dne 14. února 1876 s pouze několikahodinovým odstupem.

autor: Marek Janáč
Spustit audio