Historická návštěva komety se blíží

26. červenec 2014

Deset let putuje sonda Rosetta ke kometě a konečně ji má na dosah. Stane se její oběžnicí a důkladně ji prozkoumá.

Kosmickou sondu Rosetta vypustila Evropská kosmická agentura v roce 2004. Cesta ke kometě je dlouhá a náročná, proto trvá už 10 let.

Během nich velmi blízko prolétala kolem dvou planetek. V roce 2008 to byla planetka Šteins a v roce 2010 Lutetia. Díky sondě máme obě planetky dobře dokumentovány.

3D mapu už máme

Cílem sondy je kometa 67P/Churyumov–Gerasimenko. Objevil ji roku 1969 astronom Klim Čurjumov na snímcích astronomky Světlany Gerasimenkové.

Je to krátkoperiodická kometa. Slunce oběhne jednou za 6,5 roku. Roku 2003 Hubbleův kosmický dalekohled udělal její 3D mapu a zjistil, že jádro komety je hrbolaté s výraznými výstupky.

Rosetta vyfotografovala jádro komety

Dvoujádrová kometa

Sonda Rosetta je aktuálně od komety vzdálena už jen několik tisíc kilometrů. První fotografie jádra komety pořízená sondou vědce notně překvapila. Zdá se, že jde o dvě jádra, která sotva drží pohromadě.

Rosetta začne od srpna kometu mapovat. Nejzajímavější část mise začne v listopadu, kdy se ze sondy oddělí malý modul, který přistane na kometě. Poprvé v historii proběhne detailní rozbor povrchu komety. Modul je pro to vybaven malou laboratoří a dokonce i vrtákem, aby se dostal i pod povrch.

Dráha sondy při letu ke kometě a spolu s kometou okolo Slunce

Historickou misi sondy Rosetta jsme začali sledovat v Meteoru 2. 8. s Vítem Strakou z Astronautické sekce České astronomické společnosti. Meteor bude počínání sondy u komety nadále sledovat a přinášet aktuální informace s komentářem odborníků.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio