Hledá se plch velký!

20. září 2016

Viděli jste nebo slyšeli plcha velkého? Ozvěte se nám! Spouštíme pátrací akci, která pomůže přírodovědcům z olomoucké univerzity zpřesnit výskyt plchů u nás!

Plch je lesní hlodavec, trochu podobný menší veverce. Na rozdíl od ní je ale aktivní hlavně v noci. Znát ho mohou především chataři, kterým v noci nedá spát hlasité dupání pod střechou nebo v horším případě ve spíži. Třeba je to i váš případ.

Na našem území se vyskytují čtyři druhy plchů. V aktuálním průzkumu nás zajímá ten největší z nich – plch velký.


„Plch wanted“:
Pokud budete mít pocit, že jste zahlédli nebo zaslechli plcha velkého, dejte nám o tom vědět. Ideální by byla fotografie nebo alespoň hodnověrný popis zvířete, uvedení lokality a datum nálezu. Naše adresa je Meteor, Český rozhlas, Vinohradská 12, 12099, Praha 2 nebo meteor@rozhlas.cz. Můžete se na nás obrátit i s dotazem a prosbou o radu, jak plcha rozpoznat, případně co s ním, když se mu zalíbilo na vaší půdě nebo ve spíži.

„Plch velký váží mezi 90 a 250 gramy a včetně mohutného ocasu dosahuje zhruba 30 centimetrů. Pro všechny druhy plchů je typický velký chlupatý ocas, obrovské oči schopné vidět po tmě a dlouhé hmatové fousky,“ popsal plchy zoolog Peter Adamík z Palackého univerzity v Olomouci.

Zajímavý je jejich zvukový projev. Kromě hlasitého dupání a hryzání, které můžeme slyšet v chatě, plch vydává pískavé zvuky podobné mláďatům puštíka obecného.

Plchy můžeme slyšet například v Nízkém Jeseníku, na Drahanské vrchovině nebo v Oderských vrších. „V hustých smíšených nebo listnatých lesích to uprostřed léta v noci vypadá jako někde v tropické džungli – plši skáčou z větve na větev, pískají na sebe, shazují bukvice nebo žaludy, opravdu to tam žije,“ zmínil Peter Adamík.

Přes den spí, v noci bdí

Plši jsou noční zvířata, takže přes den většinou odpočívají a spí. „Schovávají se třeba v dutině stromu nebo v ptačí budce, někdy zalézají i do lidských obydlí a chat,“ řekl Adamík.

Sedmispáč plch

Největším ze spáčů je ten nejmenší z plchů. Říká se mu plšík lískový. „Jakmile plšík vejde do své dutiny, stočí se do klubíčka a upadne do strnulého spánku, který mu vydrží až do odpoledne.

Sedmispáč

Plši spí rádi a hodně. Prospí nejen celou zimu, ale někdy dokonce podstatnou část celého roku! „Kolegové z vídeňské univerzity zjistili, že ve slabém roce, kdy mají plši nedostatek potravy, jsou schopni prospat i 11,5 měsíců,“ zdůraznil Peter Adamík.

Plši jsou největší spáči mezi hlodavci i mezi savci celkově. Svědčí o tom i jejich německé označení - Siebenschläfer – tedy „sedmispáč“.

Aby přežili plši celou zimu, musejí se pořádně vykrmit. „To je neuvěřitelný proces, plši zdvojnásobí svou váhu, vidět vykrmeného plcha, to je zážitek,“ prozradil Adamík.

Logo

Největší hody nastávají plchům právě teď v září. Ještě v srpnu se rodí mláďata, která se musí rychle nacpat, aby přežila zimu, mladé je možné spatřit v přírodě ještě v říjnu. Nejčastěji se krmí různými semeny a lesními plody.

Právě teď na podzim ale často hledají něco k snědku i u lidí. Je tedy možné, že i u vás na chatě zkusí plch své štěstí.

Bílá mapa výskytu plcha velkého

Mapování výskytu plchů se koná už druhým rokem. Letos se pozornost zaměřuje konkrétně na plcha velkého.

Ví se, že jsou oblasti plchům zaslíbené. To je třeba případ Kokořínska, Chřibů nebo Bílých Karpat. Tam je jich tolik, že páchají velké škody v lidských obydlích. Pak jsou ale naopak oblasti, kde je plch velmi vzácný – například Vysočina nebo Šumava.

„Je to takové ostrůvkovité, v některých oblastech se vyskytují jen izolované populace. Na některých místech mapy jsou úplně bílá místa, kde o výskytu plchů mnoho nevíme. Rádi bychom to pochopili,“ uzavřel olomoucký přírodovědec Peter Adamík.

Tento i ostatní záznamy pořadu Meteor najdete v našem Archivu pořadů.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio