Hynek, český čáp s vysílačkou, v Bulharsku zahynul

25. srpen 2014

Bohužel se vyplnila nejčernější varianta po ztrátě signálu od Hynka. Bulharští ornitologové ho nalezli mrtvého.

Podezření, že s Hynkem není něco v pořádku, se datuje k 18. srpnu (podrobnosti v našem článku). Tehdy vysílačka Hynka zaslala celkem 4 SMS zprávy o poloze, všechny z okruhu asi 50 metrů. Je nepravděpodobné, že by čáp zůstával takto prakticky na stejném místě, kdyby neměl nějaký problém.

Bohužel Hynek nebyl sám

Na žádost českých ornitologů se vydali jejich bulharští kolegové na místo, které udávala Hynkova vysílačka. Tam nalezli Hynka spolu s dalším čápem mrtvého. Osudným se jim skutečně stal sloup elektrického vedení.

Když po čápovi zbyde jen vysílačka...

Podle zpráv s Bulharska bylo před pár dny v blízkosti tohoto místa nalezeno dalších 10 mrtvých čápů! Lokalitou totiž prolétalo celé hejno a unavení čápi si chtěli na sloupech vysokého napětí odpočinout.

Nebezpečné dráty čekají na výměnu

V Bulharsku mají s elektrickým vedením podobný problém jako my zde v Česku. Již nyní se tam pracuje na výměně sloupů elektrického vedení za bezpečnější, byly jich vyměněny stovky a další tisíce na výměnu čekají.

Po uhynutí Ondry 2. srpna a Hynka 18. srpna tak pokračují do Afriky už jen dva čápi s vysílačkami. Přejeme čapím slečnám Báře a Zuzce víc štěstí, než měli jejich bratři.

Detailní pohled na 4 polohy Hynka ze dne 18. 8. 2014. Stíny sloupů vysokého napětí nevěstí nic dobrého.

Bářina vysílačka opět vynechává

Zuzka po pětidenním odpočinku v Bulharsku nabrala kurz směr Turecko a v současnosti je u Istanbulu. Bára je na hranicích mezi Izraelem a Jordánskem.

Bohužel čekáme už druhý den na signál o její přesné poloze. Bářina vysílačka na chvíli přestala pracovat už počátkem srpna, tak snad jde opět jen o technickou záležitost.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio