ODKAZY 20.7. - Letošní chlad zdecimoval čápy

20. červenec 2013

Ptákem s jednou z nejlepších pověstí je čáp. Letošní chladný a deštivý průběh začátku roku ale čápům nesvědčil. Oproti minulosti vyvedli ptáci na některých místech jen třetinu mláďat.

Příčinu popisuje reportáž v dnešním Meteoru, v rámci které ornitologové odečetli kroužek dospělého čápa (pravděpodobně samce) z hnízda v Dlouhém Újezdu. Narodil se před dvěma lety 284 km od místa, kde dnes sídlí, v Dolní Čermné, okr. Ústí n. Orlicí. Kroužkován byl 13.6. 2011.

Studenti o Bankovní unii EU

Studentské duo bratrů Filipa a Robina Iblových se pro letošní kolo Středoškolské odborné činnosti rozhladlo zpracovat téma evropské bankovní unie. Jak tvrdí, hledali téma, které by bylo pokud možno málo "okoukané" středoškolskými konkurenty v soutěži a přitom dostatečně atraktivní a zajímavé. Mladíci, kteří už sami se svými úsporami vstoupili do burzovního světa vysvětlují, co nás jednou možná čeká. Alespoň na základě současných vědomostí. Je to podle nich boj, který stále ještě není dobojován.

Na další zajímavé práce z letošního finále SOČ a jejich autory se v Meteoru můžete těšit v průběhu celého července a začátku srpna.

Foťák za strnada

Strnad obecný

Minulý týden přišlo pořadatelům 136 nahrávek, přičemž jste pokrytí republiky posunuli na ná¡dherných. Ke strnadímu jásotu se ř¡dáváme. Už proto, že padla hranice 2500 strnadích nahrávek. Od začátku projektu před řemi lety jste jich ědcům poslali 2524. Na ceny se tentokrát může těšit pět z vás:

Filip Kalfus
Jakub Čejejka
Leoš Havla
Jiří Svoboda
Josef Hána

Hlavní cena - digitální fotoaparát - ještě stále čeká na svého majitele, stejně jako set-top-box pro příjem digitálního rozhlasu a televize.

Mustang mimochodník 4/4

Dnes naposledy jsme Vám poslali dramatizaci povídky Ernesta Thompsona Setona - Mustang mimochodník. Závěrečný díl najdete po dobu jednoho týdne ve zvukovém archivu Meteoru.

Kůň (původně část sousoší). Řím (Travestere), 5. století př. n. l. Bronz, výška 200 cm (Musei Capitolini, Řím)
autor: Marek Janáč
Spustit audio