ODKAZY 25.5. - Trilobiti, jak jste je neviděli (+VIDEO)

25. květen 2013

Nevšední pohled do světa trilobitů vám nabízí úžasné snímky 3D rekonstrukce ordovického moře, v němž na našem území žili před 455 miliony lety trilobiti.

Vítejte ve světě, který se hýbe. Podívejte se, jak vypadal svět, který dnes známe jen jako kamenný.


3D animace ordovického moře na našem území, před cca 455 miliony lety. Zdroj: RedCrew

Pojďte s Meteorem na film

Přijďte se podívat na film s tematikou očkování a vším, co s ním souvisí. Nabídneme vám jej v pondělí 17. června od 18:00. Bezplatné přihlášky ZDE.

Sedmiletý Lukáš zadal práci pro robotický dalekohled

Trpasličí planeta Pluto, vyfotografovaná českým robotickým dalekohledem FRAM pro sedmiletého Lukáše Kuneše.

Nejmladším astronomem, který reagoval na výzvu Fyzikálního ústavu Akademie věd "Pozorujte jižní oblohu robotickým dalekohledem" loni v říjnu, byl teprve sedmiletý Lukáš Kuneš z Hradce Králové, který požádal o pořízení snímku trpasličí planety Pluto.Pluto vědci snímali v průběhu tří po sobě jdoucích nocí, konkrétně 27.2., 28.2. a 1.3. 2013, každý obrázek v přiložené animaci pohybu trpasličí planety byl pak vytvořen počítačovým složením deseti 120sekundových expozic. Pluto je malý bod pohybující se poblíž středu fotografií na bohatém hvězdném pozadí Mléčné dráhy.

Pluto obíhá od Slunce asi čtyčicetkrát dál než Země, jeho střední vzdálenost od Slunce je tedy asi 6 miliard kilometrů. Pluto je o něco menší než náš Měsíc, jeho průměr je podle posledních měření asi 2300 kilometrů. V současné době známe pět jeho měsíců, jména ale mají jen tři z nich – největší Charon, pak Nix a Hydra a dva měsíce s provizorním označením podle roku objevu S/2011 a S/2012. Charon je velký měsíc, s průměrem asi 1200 kilometrů, někdy se říká, že tvoří s Plutem trpasličí dvojplanetu, ostatní měsíce mají průměr v řádu desítek kilometrů.

autor: Marek Janáč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.