S Meteorem do jeskyní! Vyhrajte exkurzi do největší nepřístupné jeskyně.

27. červen 2015

Bude-li v létě horko, možná přijde vhod nějaké ochlazení. Proč tedy nenavštívit jeskyni? Kromě osvěžení v nich načerpáte také řadu vědomostí o živé i neživé přírodě.

Léto - děti mají prázdniny, rodiče dovolené. Turistická sezona je v plném proudu, lidé se vydávají na nejrůznější místa. Přesně to bude dělat i Meteor. Zavedeme vás na místa, kde nesvítí Slunce, kde je vlhko, zima a kde byste sami zabloudili. Přesto věříme, že se tam s námi vydáte rádi. Budeme putovat po jeskyních!

Každou sobotu navštívíme jednu. Objedeme celou republiku. Nebudeme si hrát na žádnou VIP návštěvu, půjdeme pěkně s vámi, běžnými návštěvníky, kteří ten den do jeskyně zavítají. V každé jeskyni nás bude čekat jiný průvodce, ten, který má v uvedenou hodinu službu. Naši výpravu do jeskyně bude navíc komentovat geolog a speleolog dr. Jaroslav Hromas, ředitel Správy jeskyní České republiky.

Čtěte také


Vyhrajte exkurzi do největší jeskyně České republiky

Samozřejmě úplně nejlepší je prohlédnout si jeskyně na vlastní oči. Ten zážitek, ta atmosféra, která tam na člověka dýchne, to ani rozhlas, dokonce ani televize nedokáží zprostředkovat. V České republice máme 14 jeskyní zpřístupněných veřejnosti, a abychom vás motivovali k jejich návštěvě, vyhlašujeme soutěž. Odměna stojí za to, budete moci ve speciální exkurzi navštívit největší jeskyni České republiky, která není přístupná veřejnosti – Amatérskou jeskyni. Co musíte udělat, abyste se do ní dostali?

Musíte prokázat, že máte o jeskyně zájem. Navštivte jich co nejvíce, máte na to čas od 1. července do 31. srpna 2015. Požádejte při vstupu u pokladny o speciální razítko Meteoru, pokladní vám ho dá na vstupenku.

Stará Amatérská jeskyně - Bílá voda v Povodňové chodbě ( https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Star%C3%A1_Amat%C3%A9rsk%C3%A1_jeskyn%C4%9B_-_B%C3%ADl%C3%A1_voda_v_Povod%C5%88ov%C3%A9_chodb%C4%9B.jpg )

Orazítkované vstupenky ze všech jeskyní, které navštívíte, sbírejte a pošlete je pak najednou nejpozději 31. srpna poštou na adresu Meteor, Český rozhlas, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nezapomeňte pro rychlou komunikaci uvést na sebe kontakt: e-mail nebo telefon.

Nezáleží na tom, jestli jdete do jeskyně sami nebo s celou rodinou, z každé jeskyně bude uznána jen jedna vstupenka. Kdo pošle nejvíce orazítkovaných vstupenek, tedy z nejvíce jeskyní, dostane se do finále.

Nečekáme, že někdo objede všech 14 jeskyní, to se snad ani nedá. Na vítězství tak bude stačit třeba jen 5 nebo 6 jeskyní, tak to nevzdávejte předem. Vítězové budou vybráni a kontaktováni do 5. září 2015. 15 finalistů v doprovodu odborníka, a také moderátorů Meteoru, navštíví v sobotu 12. září Amatérskou jeskyni.



Amatérská jeskyně
Nachází se v Moravském krasu na podzemní říčce Punkvě a jejích zdrojnicích. Je nejdelší jeskynní soustavou v České republice. Délka prozkoumaných prostor již přesahuje 40 km! Má bohatou krápníkovou výzdobu. Není a nebude přístupná veřejnosti, je průzkumným a výzkumným pracovištěm speleologů.

autoři: Petr Sobotka , mas
Spustit audio