Šanda: mám potřebu zařvat na Měsíc

27. listopad 2013

Sbírka na projekt Hydronaut DeepLab skončila několikanásobným úspěchem. Vybralo se požadovaných 300 000 Kč, lidé dokonce přispěli dokonce 23 procent nad limit, a zároveň je to první vědecký projekt, který v Česku v crowdfundingové sbírce uspěl a současně nejvyšší dosažená částka v českém crowdfundingu vůbec.

Sbírku Hydronauta zahájil magazín Meteor v sobotu 28. září v 8 hodin ráno ve spolupráci s webem Startovač.cz. Vybraná částka rostla po sedm týdnů poměrně zvolna. Výše finančního požadavku (žádný projekt, který v crowdfundingu uspěl, o tolik peněz nežádal) i vědecký charakter projektu zřejmě probouzely opatrné očekávání. Pak se ale najednou díky několika větším příspěvkům lišta skóre na internetových stránkách začala plnit zelenou barvou a během posledního sbírkového víkendu částka poskočila až na 100 procent. To ještě do ukončení zbývaly dva dny, během nichž částka postupně dále rostla až nakonečných 368 284 Kč!

„Mám potřebu zařvat na Měsíc,“ líčí své pocity hlavní autor projektu Hydronaut Matyáš Šanda. „Před týdnem se zdálo, že to nedopadne, a nakonec výsledek předčil všechna očekávání.“ Co je na tom všem nejvíc udivující? „Že ten projekt oslovil tolik lidí!“ Ano, podařilo se přesvědčit na dvě stovky dárců, kteří podpořili desítkami i desetitisíci korun experimentální stavbu nějakého výzkumného pracoviště. Přesvědčilo je možná nadšení realizátorů, či naděje na mezinárodní úspěch ojedinělého českého zařízení, možná projekt rozezněl skrytou touhu po dobrodružství. V každém případě je to velké a povzbuzující překvapení, z něhož vyplývá aktivní zájem veřejnosti o vědu a její podporu.

Kdo je tady blázen?

Pavel Boháček a Matyáš Šanda před Ústavem leteckého lékařství

„Jsme parta bláznů,“ zaznělo už v úvodním videu na Startovači z úst Aleše Fialy, projektového specialisty na komunikaci. A na lidi podobného ražení taky kampaň týmu Hydronaut cílila, o jejich podporu autoři stáli. „Blázni jsou pro nás důležitý fenomén. To jsou ti, kterým na něčem záleží a něco pro to dokážou udělat,“ vysvětluje. Kolem Hydronauta se tedy teď podařilo vytvořit základ komunity se sklonem k podobnému bláznovství a velkým úkolem do budoucna bude tuto komunitu udržet. Hydronauti je motivovali řadou odměn. Zpočátku bylo odměn asi deset, ale postupně se seznam rozrostl na pětinásobek. Většina z nich, ty které jsou hmotné povahy a nezávisejí na dokončení Mise 1, se bude ještě do Vánoc distribuovat. „To je priorita číslo jedna,“ ujišťuje Aleš Fiala. Dárci menších částek dostanou drobné elektronické dárky, balíčky pro sponzory kosmického výzkumu, jmenovité certifikáty a plakáty s názvem „Member of Hydronaut society of space research sponsors”. Dále trička a kšiltovky s logem. Fiala se Šandou přemýšlejí i o tom, že by navíc umožnili příznivcům projektu nahlížet na průběh prací pomocí webkamery nebo je obesílali pravidelnými newslettery.

Mnozí dárci budou moci díky svému příspěvku osobně sledovat průběh prvního a potvrzovacího projektu Mise 1, který ověří funkčnost ponorky. Osobně si prohlédnou zařízení v jeho radotínském depu, setkají se s tvůrci, během projektu navštíví základnu na břehu, nebo se dokonce spojí s potápěči a budou jim klást otázky. Speciální verzí osobní účasti za odměnu mohla být svatba „pro opravdové srdcaře“ neboli možnost svatebního obřadu v kabině DeepLabu v hlubině Slapské přehrady. Tu ale nikdo nevyužil.

Některé velké dary přišly hydronautům od lidí se zájmem o zvěčnění jména. Při první ponorné misi Hydronautu proto bude potápěčům dělat společnost palubní počítač Amy pojmenovaný po 15leté dívce, dceři jednoho z donátorů. Jméno dostal i vrt do měřínské skály, jímž bude hydronaut ukotven na jedno místo, a také vrtáky do pneumatické vrtačky. Pojmenování vrtáků si koupil fanoušek s přezdívkou Vrták. Důvod se nabízí. Jeho přezdívka tedy bude zdobit krabici s tímto nářadím.

Český kosmický projekt Hydrolab, Matyáš Šanda

Jiní podporovatelé si darem zajistili vstupní lekci potápění, takzvanou ochutnávku. „Kupodivu ne každý se dokáže potápět,“ říká Fiala, „je tam psychologický moment, člověk musí snést na obličeji masku s omezeným přívodem vzduchu. Sám jsem zažil situaci, kdy jsem při potápění v kalné vodě zpanikařil a málem bych si vydýchal obsah kyslíkové bomby během krátké chvilky. Když člověk poprvé vezme masku na obličej, tomu se říká ,ochutnávka‘.“ Takovou ochutnávku teď nabídnou potápěči z týmu Hydronautu několika svým podporovatelům.

DeepLab bude!

Úspěch sbírky - to je pro celý tým velký závazek. Předem deklarovali, že peníze využijí na stavbu haly, která umožní pokračovat v práci během zimy, aby se ponorné zařízení mohlo v příštím roce dokončit. To prý také splní. Kromě nájmu haly ale možná zbudou peníze i na energie a na honoráře lidí, bez nichž by další postup nebyl možný. Celkové náklady na dokončení ponorné laboratoře odhaduje Matyáš Šanda na 3 100 000 Kč, přičemž výnos sbírky na Startovači představuje něco přes 10 procent. Všechno ostatní, zejména materiály a zařízení, budou muset i nadále opatřit vlastními silami. Čistá práce potrvá podle Šandy ještě 5 měsíců. Svařování konstrukce zabere 3 měsíce a lakování, pískování a jiné úpravy další 2 měsíce. Jedná se ale o experimentální projekt a nelze předem vyloučit komplikace, říká Šanda: „My ale věříme, že díky pomoci lidí teď budeme moct opravdu na přelomu jara a léta příštího roku začít testovat funkčnost Hydronauta a na podzim půjde do vody.“

Takto bude vypadat po dokončení cíl projektu - laboratoř Deep Home pro šestičlennou posádku.
 

Rajcovní věda

Mezi podporovateli se objevili i takoví, kteří nestáli o dar a přispěli vlastními penězi na projekt „jenom“ proto, že ho považují za přínosný. Zvolili některý DARNEDAR z nabídky a za něj teď dostanou poděkování. Crowdfunding je v Česku stále ještě novinka a podpora vědeckého projektu tím spíše. Hydronaut je jedním ze dvou prvních, které zkusily tímto způsobem štěstí. Tím druhým je stále ještě probíhající sbírka na Výzkum sexuálního imprintingu, projekt z oblasti etologie, který míří do každodenní životní zkušenosti většiny z nás. Tento projekt končí za týden.

Crowdfunding dává příležitost těm, kdo jsou schopní přesvědčit ostatní o síle své myšlenky. Často staví na silné komunitě. O ni se mohl opřít Xavier Baumaxa, populární zpěvák s mnoha tisíci fanoušků, s jejichž pomocí mohl vydat novou desku – přispěli mu 303 380 Kč. Předplatili si ji. To byla až do dnešního dne nejvyšší částka, jakou v Česku crowdfunding vynesl. Hydronaut ho ale předstihl o celých 64 904 Kč. A to za ním nestojí žádná mediálně známá tvář ani nenabízí zábavu, pouze naději na výzkum a testování lidských možností s perspektivou využití poznatků daleko v budoucnosti.


Kromě Hydronauta Meteor podporuje ještě základní výzkum antropoložky Zuzany Štěrbové z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Její projekt "Sexuální imprinting" zatím získal 42% cílové částky. Více se o něm dozvíte zde.

Stojí za ním ale rozhlasový pořad Meteor. Výsledek sbírky ukazuje, že poslání Meteoru nemusí končit informováním veřejnosti o výsledcích vědy, ale že má dopad i do budování vědě nakloněných komunit, schopných se prakticky zapojit. Toto pozitivní propojování ovšem vyžaduje nasazení a invenci a nepřináší rychlé „zisky“. Je dlouhodobým vkladem, jehož akumulovaná hodnota se může projevit v podobných případech, jako byla právě skončená sbírka na Hydronaut DeepLab. Ostatní vědce úspěch Hydronautu upozorňuje, že svět vědy nemusí být ani přes svoji specializovanost neprostupně izolovaný od okolí. Při určitém úsilí komunikovat i s neodbornou veřejností a hledání prostoru k vzájemnému setkání obou světů existuje dokonce šance získat zvenčí významnou praktickou podporu. „I v Česku to jde,“ raduje se Matyáš Šanda. To je totiž ta nejlepší zpráva ze všech. Dává naději a probouzí vůli něco dokázat. O takové poznání by se do budoucna mohly opřít i další vědecké projekty.

Za podporu obou projektů Vám Meteor velmi děkuje. Nebýt Vás, posluchačů Meteoru se zájmem o vědu, tyto projekty by byly nemyslitelné. Díky!!!

Startovac.cz je český crowdfundingový portál, který byl spuštěn v dubnu 2013. Do této chvíle bylo pomocí portálu realizováno téměř 20 úspěšných projektů, převážně debutujících autorů. Nejúspěšnější dosavadní kampaní je projekt mladého týmu Indian TV, kteří vybrali více než pětinásobek požadované částky a splnili svůj cíl na 552%. Startovac.cz jako jediná platforma v Česku vrací podporovatelům 100% částky v případě, že je projekt neúspěšný.

autor: Vilém Faltýnek
Spustit audio