ŽIVĚ: Evropa spustí největší teleskop světa

13. březen 2013

Největší teleskop světa bude od středy 13. března oficiálně dokončen. Podívejte se na přímý přenos z inaugurace z jihoamerické Chile.

Největší teleskop světa se jmenuje Atacamská velká milimetrová/submilimetrová anténní soustava, anglicky Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (prostě ALMA). Pamatujme si to jméno. Je to soustava 66 parabolických antén s průměrem 7m (12 antén) a 12m (54 antény). Společně dokáží ve vzdálenosti miliard kilometrů zkoumat třeba i prachová zrníčka menší než 1 mm. Ne, že by je viděla přímo, ale detekce elektromagnetického záření s vlnou dlouhou jeden milimetr a méně, tento zázrak umožňuje.

Čtěte také

To, co ALMA vidí, je záření neobyčejně "chladné". Jeho pozorování nám umožní zkoumat to, co se stalo velmi brzy po Velkém třesku. Uvidíme zrod nejstarších galaxií a budeme moci posunout naše poznání o chemii ranného vesmíru, v němž se z prvotního vodíku a helia zrodily všechny prvky, ze kterých je stvořen náš svět, všetně našich těl.

Měsíc a oblouk Mléčné dráhy nad teleskopem ALMA

Výše než cokoliv jiného

Zatím astronomé Evropské jižní observatoře dokázali zázraky s nedokončenou soustavou ALMA. Teď je čeká práce s kompletním zařízením, které využívá náhorní plošinu Chajnantor pouště Atacama, v nadmořské výšce 5000 m. Jde tedy o nejvýše umístěný astronomických přístrojů ze všech, které byly dosud na Zemi zprovozněny. ALMA pracuje v místech s takřka ideálními podmínkami pro pozorování (extrémní sucho a absence oblačnosti), které však nejsou příliš vhodné pro dlouhodobou lidskou obsluhu. V oblasti je pro obsluhu relativní nedostatek kyslíku. Slavnostní inaugurace přístroje se však odehraje na místě, kde byl zřízen a to za přízomnosti chilského prezidenta Sebastiána Piñery a stovek dalších hostů z celého světa.

Přímý přenos

Živě můžete být přímo u této neopakovatelné události. Evropská jižní observatoř připravila přímý přenos, který by měl začít ve středu 13. března 2013 v 15:30 a skončit v 17:00 našeho času.

Video najdete na stránkách Evropské jižní observatoře ZDE.

Plnohodnotným spuštěním ALMA Evropa jednoznačně potvrdí své vedoucí postavení v dálkovém výzkumu vesmíru. Evropská jižní observatoř, jejíž součástí je i Český republika, před sebou má zřejmě období objevů, o nichž se nám ještě ani nestačilo zdát. Přitom už teď si inženýři na fotografie horských masivů And rýsují nové nápady, jak poznání ještě prohloubit. Do deseti let se prý máme těšit na zařízení rozměrů gotických katedrál. Prozatím se tedy spokojme se zařízením ALMA, které už teď slibuje, že investované prostředky mnohonásobně vrátí.

autor: Marek Janáč
Spustit audio