Čápi z Makova on-line

Ondra, Hynek, Bára a Zuzka se v květnu narodili v záchranné stanici v Makově. Díky GPS vysílačkám, které nesou v malých baťůžcích, jste mohli sledovat jejich další osud.

Přes 10 let v záchranné stanici Makov hnízdí handicapovaní čápi bílí, kteří kvůli poraněným křídlům nedokážou létat. Za tu dobu odchovali už přes 30 zdravých mláďat, která sama odlétla. Jejich další osudy ale ornitologové neznali. Dokážou přežít? Má smysl odchovávat mláďata v zajetí? Proto vznikl tento projekt.

Rok s čápy

Čapímu páru se v roce 2014 narodilo pět mláďat. Čtyři nejstarší dostali miniaturní satelitní vysílače umožňující sledovat jejich pohyb po odletu z Makova. Projekt Čápi z Makova je chtěl sledovat hlavně na jejich cestě do Afriky. Ale i dál. Minimálně jeden rok.

Smutný osud čápů

Bohužel už v den spuštění projektu byl jeden z čápů nalezen mrtev kousek od stanice. Zabil ho sloup elektrického vedení. S ostatními postupně ornitologové ztratili kontakt.

  • Ondra nalezen mrtev 2. 8. v den vyhlášení projektu nedaleko stanice, kde se narodil.
  • Hynek nalezen mrtev 23. 8. v Bulharsku. Stejně jako Ondru ho zabil sloup elektrického vedení.
  • Bára je v Čadu, bohužel dlouhodobé výpadky signálu.
  • Zuzka je v Čadu, bohužel dlouhodobé výpadky signálu.

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.