Bombardování Jupiteru před 20 roky

12. červenec 2014

Nevídaný úkaz proběhl v roce 1994, když se Jupiter střetl s kometou. Následky byly viditelné i malými dalekohledy.

V roce 1993 manželé Shoemakerovi a astronom Levy objevili kometu ve tvaru řetízku. Ve větších dalekohledech se k překvapení všech ukázalo, že jde o 21 jednotlivých komet, které se všechny pohybují jako korálky na šňůrce po stejné dráze.

Přesné výpočty dráhy ukázaly, že při předchozím průletu původní celistvé komety kolem Jupiteru v roce 1992 došlo k významnému vychýlení. Kometa měla doplatit na to, že se v červenci roku 1992 přiblížila k Jupiteru na pouhých 21 tisíc kilometrů. Roztrhalo ji to na kusy a její další přiblížení v červenci 1994 mělo být pro všechny úlomky osudné.

Kometární korálky teď byly pod přísným dozorem celého atronomického světa. Od 16. do 22. července 1994 začala postupně všechna jádra komety na planetu dopadat

Protože to žádný astronom nikdy neviděl, objevovaly se různé spekulace. Někteří si mysleli, že se v důsledku zvíření Jupiterovy atmosféry a prachu z komety kolem planety vytvoří podobný prstenec, jaký má Saturn.

Pád komety na Jupiter v roce 1994

Byla prováděna pozorování snad ze všech dostupných pozemních velkých dalekohledů a také z kosmických družic, takže celý jev máme důkladně dokumentován.

Stovky metrů velké úlomky postupně dopadaly do atmosféry Jupiteru, při tom se ohřály, zasvítily a vypařily. Žádný prstenec kolem planety sice nevznikl, ale velké černé skvrny byly v atmosféře Jupiteru pozorovány ještě několik měsíců. A to i malými amatérskými dalekohledy.

21 úlomků komety Shoemaker-Levy 9

Dopad 21 úlomků na Jupiter nemělo na planetu nakonec žádný trvalý vliv. To neplatí o lidech. Kdo měl možnost tento jedinečný úkaz pozorovat, nikdy na něj nezapomene. V Meteoru 12. 7. 2014 na pád komety vzpomínali astronomové Jiří Grygar a Ivo Míček.

Záznam pořadu najdete v iRadiu.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio