16. dubna – Kudy chodil český dinosaurus

16. duben 2011

V Meteoru vám představíme místo, kde našel geolog Radek Mikuláš druhou stopu dinosaura na našem území. Odvysíláme třetí soutěžní indicii, která vám může dopomoci k zájezdu na dinosauří naleziště v Mongolsku. Poté se zaměříme na dvě technologie; první by jednou mohla vracet zrak slepcům, druhá nás možná zbaví zubních kazů. Zjistíme že voda je ve fyzikálním světě podivín – na rozdíl od většiny dalších látek je její tuhé skupenství (led) lehčí než kapalná fáze. Vyprávění o parazitovi toxoplazmě nás dovede ke zjištění, co v našem mozku tento prvok mění, aby nás ovládl.(Doplňující odkazy uvnitř článku.)

Chcete o jednotlivých tématech vědět více?

Sítnice vypěstovaná z kmenových buněk
http://www.rozhlas.cz/leonardo/zpravy/_zprava/876057
Zdroj: Nature

Bakterie fungují jako zubní kartáček
http://www.rozhlas.cz/leonardo/zpravy/_zprava/874100
Zdroj: Applied and Environmental Microbiology (PDF)

Bambusová teorie
http://www.rozhlas.cz/leonardo/clovek/_zprava/878238
Zdroj: Southern Methodist University, Quaternary International

Expedice Mars 2011 – cesta za dobrodružstvím
"Ti, kdo poletí kolem roku 2035 na první expedici k planetě Mars, chodí právě teď do základní nebo střední školy,“ tvrdí Milan Halousek z České kosmické kanceláře. „Ale už nyní mají možnost projít výcvikem kosmonautů a podniknout simulovaný let ke hvězdám,“ dodává Slávek Hrzal z Dětské tiskové agentury. Oba dva jsou hlavními organizátory konkurzu do dětské vesmírné posádky EXPEDICE MARS 2011. Na projektu se podílí také první československý kosmonaut Vladimír Remek a slovenský kosmonaut Ivan Bella.
Již osmý ročník EXPEDICE MARS startuje k 50. výročí letu prvního člověka do vesmíru, tedy 12. dubna 2011. Od tohoto dne se do konkurzu na místa v dětské vesmírné posádce mohou hlásit děti, kterým je v roce 2011 mezi deseti a sedmnácti roky. Stačí, když se zaregistrují na webových stránkách www.expedicemars.eu. Veřejný slavnostní start za účasti Vladimíra Remka pak bude v pondělí 18. dubna v 11 hodin v Ruském středisku vědy a kultury v Praze.
Účastníci konkurzu Expedice Mars 2011 budou odpovídat na tři série otázek z kosmonautiky, astronomie a zdravovědy. V dalším kole budou samostatně zpracovávat projekt podle zvolené odbornosti (palubní inženýr/počítačový expert, lékař/psycholog, letec dokumentarista, astronom/navigátor, geolog/architekt). Nejlepší účastníci se v září setkají na semifinálovém víkendu, kde před odborníky na kosmonautiku a svými veliteli budou obhajovat zpracované projekty, předvedou znalosti z angličtiny, fyziky a dalších vědních oborů, spojených s kosmonautikou a lety lidí do vesmíru. Deset nejlepších potom v říjnu odjede do Evropského vesmírného centra v Belgii, kde projdou podobným výcvikem, jaký podstupují při své přípravě i skuteční kosmonauti. Vyvrcholením výcviku je simulovaný let do vesmíru v maketě raketoplánu.
O místo v mezinárodní posádce budou soutěžit mladí zájemci o kosmonautiku nejen z České republiky, ale také ze Slovenska. Zvláštností projektu Expedice Mars je skutečnost, že celou soutěž připravují a organizují pod dohledem a vedením dvou dospělých „velitelů“ mladí zájemci o kosmonautiku, úspěšní účastníci předcházejících ročníků.
Pro mnohé z nich byla Expedice Mars odrazovým můstkem do dalších mezinárodních soutěží, letních škol, studentských konferencí.
Další informace o Expedici Mars 2011 včetně přihlášky najdete na webových stránkách www.expedicemars.eu.

autor: Marek Janáč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.