Bambus k snídani, obědu i večeři

8. listopad 2016

Jíst denně po celý život stejné jídlo? Strašná představa. Přesto jsou živočichové, kterým to vyhovuje. Třeba panda velká. Ke štěstí jí stačí pořádná dávka bambusu.


Příspěvky Meteoru 5. 11. 2016
01:05 Změna klimatu uchována v ledu
13:09 Proč mikrovlnka ohýbá plasty?
22:33 Objevena nejvzdálenější galaxie
31:00 Příběh Země – počátky života
32:56 Internet vás sleduje
38:13 Co mají společného bambus a panda?

Živočichům, kteří se živí výhradně jedním druhem jídla, se říká „monofágové“. Vychází to z řeckých slov „mono“ - tedy „jedno“ a „fagein“ - tedy „jíst“.

„Monofágní bývají některé druhy hmyzu. Zvláště ty, které se vyvíjely s konkrétním druhem rostliny a živí se jen její šťávou. Ale mezi vyššími živočichy to je výjimečné, není to pro ně výhodné. Jakmile o potravu přijdou, tak umírají,“ uvedla v Meteoru vedoucí Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně Magdaléna Chytrá.

Příkladem monofágního živočicha je panda velká. Na pohled roztomilý medvídek z horských oblastí Číny, který je dnes odkázaný na život v rezervacích. Podmínkou jejich přežití je zásoba bambusu.

Silná přerostlá tráva

„Bambus je vlastně tráva, patří do čeledi lipnicovitých, stejně jako naše běžné trávy. Tvoří stébla, která dřevnatí. Některá dorůstají do půl metru, jiné druhy mohou ale přerůst i 5 metrů,“ popsala Magdaléna Chytrá.

Bambusová stébla mohou být velmi silná, některá dosahují průměru kolem 10 cm. „Ty se používají ke stavebním účelům. Bambusy tvoří obrovské porosty, rozmnožují se výhonky a velmi rychle rostou. Některé druhy povyrostou až půl metru za den,“ dodala botanička.

Květ, semena a smrt

Bambusy si v podzemních oddencích shromažďují škrob a další živiny k tomu, aby mohly časem vykvést. K tomu dochází jen jednou za zhruba 30 let. „Poté, co se rostlina vysemení, tak odumírá, protože všechny živiny dala do tvorby semen. To znamená, že po jistou dobu v oblasti zmizí veškerý bambus,“ řekla Magdaléna Chytrá.

Bambus

Zajímavé je, že určité druhy bambusu kvetou a semení ve stejnou dobu na různých místech světa. Pro pandy to představuje velké nebezpečí. V jednu chvíli totiž můžou přijít o velké zásoby bambusu.

Přesun za jiným bambusem

„Už se stalo, že pandy musely být převezeny do jiné rezervace, protože v té jejich odkvetla a zmizela většina bambusů. Samozřejmě v dobách, kdy žily pandy ve volné přírodě, tak se přirozeně přesouvaly za různými druhy bambusu samy, dnes to mají v malých rezervacích složitější,“ doplnila Chytrá.

Panda v ZOO? Drahá záležitost

Chovat pandu velkou v zoologické zahradě není nic jednoduchého. Je potřeba pěstovat si vlastní bambus ve velkém množství, nebo si alespoň zajistit jeho pravidelný dovoz. Pražská ZOO chov pandy velké plánuje, za pár let tedy možná i my naživo spatříme vášnivého pojídače bambusu.

Zatím se musíme spokojit s menší pandou červenou. Její chov není tak komplikovaný, protože panda červená je, na rozdíl od černobílého medvídka, všežravec.

Tento i ostatní záznamy pořadu Meteor najdete v našem Archivu pořadů.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio