Čáp Hynek je v Bulharsku nezvěstný

21. srpen 2014

Po smrti čápa Ondry v den vyhlášení projektu v Meteoru 2. srpna visí teď otazník nad osudem jeho bratra Hynka. Zoolog na základě informací z tepelných čidel na vysílačkách nevylučuje technickou závadu.

Zprvu šlo všechno jako na drátkách a posluchači Meteoru dostávali po smrti Ondry už jen dobré zprávy. Hynek strávil s Bárou a dalšími téměř 20 čápy pět dní nedaleko Borovan v jižních Čechách.

Podle ornitologů tam měli čápi příhodné podmínky s dostatkem potravy. Dokonce se podařilo panu Edvardu Sequensovi Báru s Hynkem vyfotografovat na střeše zámku v Borovanech.

Rozdělení sourozenců

Hynek s Bárou nocovali v Borovanech naposledy 14. srpna. Pak se hejno zvedlo a započalo svou pouť k jihu. 15. srpna už trávili noc v Maďarsku asi 20 km od velkého města Győr a 16. srpna u města Szeged.

17. srpna bylo hejno v Rumunsku a rozdělilo se na dvě části: Bára byla v prvním hejnu a Hynek ve druhém. Sourozenci se tedy rozloučili, nicméně stále byli „na dohled“ asi 10 km od sebe.

18. srpna nocovali Hynek a Bára asi 30 km od sebe. To už se nacházeli v Bulharsku, a tady stopa Hynka mizí. Zatímco Bára se ocitla 19. srpna v Turecku, Hynek se nehnul z místa a zůstával v Bulharsku u města Sevlievo. Ten den přiletěla do Bulharska po trase Slovensko–Maďarsko–Rumunsko i Zuzka.

Aktuálně je Bára na jihu Turecka, na dohled má Středozemní moře a ostrov Kypr. Zuzka, ta zůstává už třetí den v Bulharsku mezi městy Sliven a Veselinovo.

Aktuální trasy čápů z Makova ke dni 21. 8. 2014. Bára v Turecku, Zuzka v Bulharsku, Hynek nezvěstný.

Je Hynek v pořádku?

Co se děje s Hynkem, to nevíme. Vysílačka Hynka zaslala 18. srpna celkem 4 SMS zprávy o poloze. Všechny z okruhu asi 50 metrů. Je nepravděpodobné, že by čáp zůstával prakticky na stejném místě, kdyby neměl nějaký problém.

Když si zvětšíte mapu s polohami Hynka, zjistíte, že je v okolí několik sloupů vysokého napětí. Sedl si na sloup, kde ho zabila elektřina, jako se to stalo 2. srpna Ondrovi? To je ta smutnější varianta.

Třeba se jenom zranil a nemůže létat, i když i v tomto případě to bývá pro čápi smrtelné nebezpečí. Stávají se totiž snadnou kořistí.

Porucha vysílačky?

Detailní pohled na 4 polohy Hynka ze dne 18. 8. 2014. Stíny sloupů vysokého napětí nevěstí nic dobrého.

Zoolog Lubomír Peške, který čápům vysílačky nasazoval, 20. srpna hlásil: „Hynek posílá prázdné SMS. Další byla i teď večer. Napětí baterie klesá z 3,95 V na 3, 81 V. Ostatní čápi mají maximum, tj. 4,2 V. Teploty jsou u každého času lokace a kolísají mezi 23-28 stupni, což zhruba odpovídá venkovním teplotám.“

Čápi tedy mají na sobě i čidlo teploty. Pokud teplota dosáhne teploty okolního vzduchu, je čáp chladný a zvyšuje se pravděpodobnost, že už nežije. Ale tak jednoduché to není. Nadějí pro Hynka je Zuzka.

Lubomír Peške sděluje: „Zuzka má celý den (20. srpna) lokace prakticky na stejném místě. Teploty: v 9 hod 41 stupňů, ve 12 hod 39 stupňů, v 15 hod silný pokles 23 stupňů, v 18 hod 28 stupňů.“

I Zuzka je tedy chladná, ale prokazatelně se hýbe. Včera nocovala o 9 km jinde a dnes o 11 km. Nízká teplota tedy ani u Hynka ještě nemusí nic znamenat.

Je Hynek naživu, nebo ne? Nevíme. Ukáže to jen čas. Nebo ornitologové v Bulharsku, kteří se na místo poslední polohy možná brzy vydají. Držte Hynkovi palce!

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.