Dodatky k Meteoru 16. listopadu

16. listopad 2013

V tomto článku najdete odkazy na vše podsatné, co souvisí s Meteorem, vysílaným 16. 11. 2013.

V e fiktivní reportáži jsme se s astrofyzikem Jiřím Grygarem pohybovali v dosahu nepředstavitelně husté hmoty, kde jeden cm krychlový váží miliardu tun - neutronové hvězdy. Zkoumali jsme i její příbuzné - magnetary - abychom ukázali, že pro život na Zemi jde o ještě nebezpečnější těleso, než jakou je supernova. Další informace k tématu naleznete v odkazech pod tímto odstavcem.

Hormonální disruptory

Prof. Jaroslav Petr vyprávěl v Meteoru o tom, že s hormonálními disruptory v životním prostředí to může být trochu jinak, než jak si zatím věda myslela. Je to překvapení, které závažnost tohoto tématu ještě zvyšuje. Hormonálně účinkují nejrůznější látky. S řadou z nich se setkáváme v našem bezprostředním okolí. Některé už jsou na indexu a výrobci je stahují z výroby, okázale inzerujíc, že Bisphenol A v nich není. Nehovoří o náhradě, jíž bývá Bisphenol S. Obsažen je například i v pokladních lístcích. Chcete-li o tématu vědět více, poslechněte si po dnešním Meteoru rovněž středeční přednášku prof. Petra.

Let balónu do stratosféry

Sté výročí objevu kosmického záření - vypouštění meteorologického balónu v Praze-Libuši

Dnes v 9:00 odstartuje z observatoře ČHMÚ v Praze Libuši světově unikátní experimentální projekt Stratocashing. Gondola uvázaná na stratosférickém balónu vynese do výšky 30 km deset speciálních sond, které se od balónu oddělí a budou se snášet k Zemi samostatně. Nálezci za ně na Zemi dostanou zajímavé odměny. Sledovat celý projekt můžete na videu. Z balónu se arganizátoři serveru Technet.cz pokusí odvysílat přímý přenos. Meteor je partnerem projektu.

Končí Týden vědy a techniky

Na samý závěr si pro Vás finalisté letošního ročníku soutěže popularizátorů vědy FameLab připravili poutavý program, na němž se dozvíte mnohé ze zákoutí vědy. Dnes večer se Divadlo Semafor (Dejvická 27, Praha 6) promění ve "vědecké divadlo". Atmosféru soutěže nahradí drama divadelního představení, ale možnost nahlédnou pod pokličku mladým vědcům, ta zůstává. Tentokrát vás čeká mírně vědecký pohled na nástrahy života a spletitost mezilidských vztahů. Přijďte se bavit nejen vědou do Divadla Semafor dnes od 19.00 hod. Vstup zdarma - lístky jsou k vyzvednutí v pokladně Divadla Semafor.

autor: Marek Janáč
Spustit audio