Hubnete? Nepřežeňte to! Vaše tělo tuk potřebuje

13. leden 2015

České Vánoce, to je období pojídání dobrot a nicnedělání. Hromadění tuku v těle. Pokud chcete zhubnout nejen vánoční tuk, držíme palce. Ale dejte si pozor, varuje Dr. Ondřej Kuda z Fyziologického ústavu Akademie věd.

Známe tři druhy tukové tkáně. Bílou, hnědou a béžovou. Každá má svou funkci.

Bílá slouží jako zásobárna energie. Je jedním z největších výrobců hormonů, kterými ovlivňuje všechny orgány. Té je v těle nejvíc.

Hnědý tuk mají všichni novorození savci. Ten má základní funkci vytvářet teplo. Hřeje novorozence podél páteře a mezi lopatkami. Mají jej také například medvědi, aby po dlouhou dobu zimního spánku byli pěkně v teple.

Béžová tuková tkáň byla objevena teprve před 7 lety. Stará se o to, aby v případě nějaké krize, kdy je potřeba vyrobit energii nebo teplo, zafungovala jako náhrada hnědé tukové tkáně.

Nafukovací balonky v síťovce

Tuková tkáň

Pod mikroskopem tukové buňky vypadají jako nafukovací balonky. Ty se nafukují a vyfukují podle toho, jak člověk jí nebo hladoví. Pohromadě jsou tyto miliony balonků drženy sítí z kolagenu a elastinu. Jako kdyby byly v síťové tašce.

Co se děje při prudkých dietách

Síť z kolagenu a elastinu brání tukovým buňkám v nadměrném nafukování. Ale když je potřeba, roztáhne se a zase stáhne. Když se to však děje moc často nebo moc rychle, může dojít k takzvanému jojo efektu. Síť se po zhubnutí nezmenší a v momentě, kdy se zase člověk do sytosti nají, tukové buňky se bez problému nafouknou a on zase rychle přibere.

Hubený budou studený

Tuk je velice důležitou součástí organismu. Pokud nemá člověk tuk, jeho zdraví tím trpí.

Na druhou stranu, když je člověk obézní, koleduje si o cukrovku a o kardiovaskulární onemocnění. Nejlepší je nebýt ani příliš hubený ani příliš tlustý. Jíst s rozumem a sportovat. To se snadno řekne, ale hůř plní, navíc existují i choroby tukové tkáně.

O tom si povíme zase v příštím Meteoru 17. ledna 2015.

Poslechněte si záznam pořadu v iRadiu.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio